Εκλογες 2023

Οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την υγεία

"Πρέπει τώρα να γίνει η αντισυστημική οργή δύναμη ανατροπής", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Αναλυτικά το περιεχόμενό της:

1. Η πανδημία μας έδειξε ότι η ασθένεια είναι κοινωνικό ζήτημα. Έχει ταξικές αιτίες. Δεν ήρθε από τον ουρανό, ούτε την πλήρωσαν πλούσιοι και φτωχοί με τον ίδιο τρόπο. Ο καπιταλισμός επιβαρύνει βάναυσα την υγεία και την ψυχοσωματική ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από την περιβαλλοντική καταστροφή, τις όλο και πιο άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις μεγάλες πόλεις, την υπερεκμετάλλευση και υπερεξάντληση των εργαζομένων.

2. Μας έδειξε ότι «ο λαός σώζει τον λαό», πρώτα από όλα στην μάχη για την υπεράσπιση του ΕΣΥ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συστημάτων υγείας και την κερδοσκοπική μανία των πολυεθνικών του φαρμάκου, που δεν δίστασαν να θυσιάσουν εκατομμύρια ανθρώπους στο όνομα του «ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος». Ως μαχόμενο υγειονομικό κίνημα και αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είμαστε περήφανοι που δεν σιωπήσαμε, που πρωτοστατήσαμε στον αγώνα για την ανατροπή της εγκληματικής, κυβερνητικής πολιτικής.

3. Η δολοφονία των Τεμπών και η έκρηξη οργής της εργατικής τάξης και της νεολαίας έφερε στο κέντρο της λαϊκής διεκδίκησης την ανάγκη ανατροπής συνολικά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, του κέρδους, του πολέμου, της καταστολής, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ!

4. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ζητάει «δεύτερη ευκαιρία» για να παραδώσει ότι δεν πρόλαβε στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που ζητάνε «δεύτερη ευκαιρία» παραπλάνησης, συνενοχής και εφαρμογής της δεξιάς πολιτικής, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε μόνοι τους, είτε σε συγκυβερνήσεις με τη ΝΔ ή/και την ακροδεξιά (ΛΑΟΣ, ΑΝΕΛ).

5. Δεν ξεχνάμε την απαράδεκτη στάση δυνάμεων και της αριστεράς, που υποκλίνονταν στην αυθεντία των «ειδικών» ή τη συνωμοσιολογία, δέχονταν κάθε αντεπιστημονική ανοησία δικαιολογώντας τα πιο παράλογα μέτρα ελέγχου / επιτήρησης / καταστολής, συναίνεσαν με την κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα του «θα λογαριαστούμε μετά».

6. Αυτή η φοβερή περίοδος έδειξε την ανάγκη ενός ριζικά διαφορετικού συστήματος υγείας και μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνικής αντίληψης για την υγεία οι βασικές θέσεις της οποίας είναι:

-Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα (νοσηλεία, πρόληψη, ψυχιατρική φροντίδα, βοήθεια στο σπίτι, αποκατάσταση). Η περίθαλψη έχει ανάγκη από δημοσιοποίηση όχι ιδιωτικοποίηση και ΣΔΙΤ. Όχι στα νοσοκομεία–επιχειρήσεις με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και τον κατατεμαχισμό–μοίρασμα των υπηρεσιών τους σε εργολαβίες και ιδιοκτησίες δωρητών, εφοπλιστών. Ακύρωση του νόμου 49999/2022 που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και φέρνει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ.

-Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Επίταξη χωρίς αποζημίωση και κατάργηση ενισχύσεων με κρατικό χρήμα των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών αλυσίδων. Όχι στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία.

-Αύξηση των δαπανών για την υγεία με διπλασιασμό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Λεφτά για την υγεία όχι για πολεμικές δαπάνες, αστυνομοκρατία, «κίνητρα»-τζάμπα χρήμα στους επενδυτές κεφαλαιοκράτες.

-Να ανοίξουν τώρα τα κλειστά νοσοκομεία με πλήρη λειτουργεία και προσωπικό.

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων όλων των κλάδων και κάθε είδους σύμβασης (επικουρικοί, ΙΔΟΧ, ΟΑΕΔ, εργολαβικοί).

-Σύγχρονα οργανογράμματα νοσοκομείων με βάση τις πραγματικές, σημερινές ανάγκες. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη κάλυψη των κενών θέσεων.

-Όχι στην κινητικότητα και τις εκβιαστικές, τρομοκρατικές μετακινήσεις από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να μπαλώνουν τρύπες. Οι υγειονομικοί είναι εργαζόμενοι όχι μεταφερόμενα αντικείμενα ούτε εργάτες – λάστιχα.

-Κάτω η αντιδραστική αξιολόγηση και η εφαρμογή των αντιεπιστημονικών, διαγνωστικών πρωτοκόλλων DRG που στόχο έχουν να μετακυλήσουν το κόστος νοσηλείας στον ασθενή, να δώσουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και να μετατρέψουν το γιατρό σε λογιστή που θα σκέφτεται με αλγορίθμους και θα είναι συνένοχος της υποβάθμισης της υγείας.

-Άμεσα 30% αύξηση όλων των μισθών. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ καθαρά, στο νεοδιοριζόμενο ΔΕ υγειονομικό, 2000 ευρώ καθαρά στο νεοδιοριζόμενο γιατρό. Κλιμάκωση με βάση τα πτυχία, τις μεταπτυχιακές σπουδές και τις 3ετίες. Είμαστε εργαζόμενοι όχι ζητιάνοι. Δεν θέλουμε τα ψίχουλα.

-Ένταξη όλων στα ΒΑΕ και διπλασιασμός του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

-Μείωση του χρόνου εργασίας, αύξηση αποζημίωσης εφημεριών, υπερωριών, νυχτερινών και αργιών. Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς.

-Να επιστραφούν οι κλεμμένοι μισθοί των συναδέλφων που τέθηκαν άδικα, εκδικητικά και αντιεπιστημονικά σε αναστολή εργασίας επειδή δεν εμβολιάστηκαν.

-Ανάπτυξη, πλήρης στελέχωση, 24ωρη λειτουργεία σε οργανική σύνδεση με τα δημόσια νοσοκομεία της ΠΦΥ.

-Φάρμακο φτηνό και άμεσα διαθέσιμο στον ασθενή. Να συντριβούν τα κυκλώματα πολυεθνικών, μεγαλοεισαγωγέων, φαρμακαποθηκών που κερδοσκοπούν πάνω στον ασθενή. Εθνική φαρμακοβιομηχανία και εργατικός έλεγχος σε όλη την αλυσίδα διακίνησης του φαρμάκου. Διεθνής αγώνας για να καταργηθεί η πατέντα των πολυεθνικών στα φάρμακα και τα εμβόλια.

-Να εκδικηθούμε την πολιτική, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στήριξαν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, την υποβάθμισηδιάλυση του ΕΣΥ και τα αναποτελεσματικά, αντιεπιστημονικά lockdown.

Να ανοίξουμε το δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή με δυνατή αντικαπιταλιστική Αριστερά και ισχυρή ΑΝΤΑΡΣΥΑ! 

Για να νικάνε οι αγώνες μας χρειάζονται μία Αριστερά που δεν μένει στη μέση του δρόμου, που δεν θα χαμηλώνει τον πήχη των διεκδικήσεων στο όνομα των «αρνητικών συσχετισμών», όπως κάνει το ΚΚΕ που δεν τολμάει να ζητήσει καν να γυρίσουν εδώ και τώρα στο δημόσιο οι ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

Που δεν θα περιορίζει τον ορίζοντά της στην «ρεαλιστική ανυπακοή» στα πλαίσια του συστήματος και της Ε.Ε., με αποδοχή του «συμπληρωματικού» ρόλου του ιδιωτικού τομέα και των ΣΔΙΤ στην υγεία, όπως κάνει το ΜΕΡΑ25.

Που θα εμπνέεται από το ξεσηκωμό της εργατικής τάξης και της νεολαίας στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη.

Πρέπει τώρα να γίνει η αντισυστημική οργή δύναμη ανατροπής. 

Να ψηφίσουμε όπως αγωνιζόμαστε, να στηρίξουμε και στην κάλπη της 21 Μαΐου την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.