Εκλογες 2023

Πόσες έδρες κερδίζουν τα κόμματα με τα ίδια ποσοστά στις νέες κάλπες

Με ενισχυμένη αναλογική και μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα οι νέες εκλογές. 

Αν διατηρηθούν τα ίδια ποσοστά, η ΝΔ θα εκλέξει… 186 βουλευτές και θα έχει Συνταγματική πλειοψηφία.

Mε καταμετρημένο το 99,56% των ψήφων, η ΝΔ έφτασε πέντε έδρες πριν από την αυτοδυναμία, ενώ η νέα Βουλή που θα ορκιστεί την 1η Ιουνίου θα είναι πεντακομματική.

Οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

ΝΔ: 146
ΣΥΡΙΖΑ: 71
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 41
ΚΚΕ: 26
Ελληνική Λύση: 16

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει, επισήμως, νέα προσφυγή στις κάλπες (που είναι βέβαιο, όπως προκύπτει από τη δήλωση του χθες το βράδυ) η Βουλή αυτή θα έχει διάρκεια δύο ημερών: την μία ημέρα θα ορκιστεί και την επομένη θα διαλυθεί, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει εντός των ημερών, θα προκηρύξει τις νέες εκλογές.

Το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί (όπως ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2019) είναι ενισχυμένη αναλογική με κλιμακωτό μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Οι αυξομειώσεις στη δύναμη των κομμάτων θα είναι σημαντικές, καθώς αυτές οι 40 έδρες θα αφαιρεθούν από τα υπόλοιπα κόμματα.

Αν, για παράδειγμα, τα κόμματα λάβουν τα ίδια ποσοστά με αυτά που έλαβαν χθες, η ΝΔ θα εκλέξει… 186 βουλευτές (146 συν 40). Αυτό σημαίνει ότι θα έχει Συνταγματική πλειοψηφία, δηλαδή θα μπορεί να περάσει όποια αλλαγή θέλει για το νέο Σύνταγμα, εάν η Βουλή που θα προκύψει στις νέες εκλογές οριστεί προαναθεωρητική.

Αναλογική θα είναι η μείωση των εδρών των άλλων κομμάτων, χωρίς να μπορεί να γίνει ακριβής υπολογισμός πόσες θα “περάσουν” στη ΝΔ.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.