Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Αυλαία για την "Αρκαδία η ανείπωτη ιστορία" στη Ρώμη (pics-vd)

Η Αρκαδία είναι ιδέα, είναι μύθος, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευάγγελος Γιαννακούρας.Φωτογραφική έκθεση του Νίκου Μουρκογιάννη πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη από τις 28 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου και συγκεκριμένα στις ιστορικές αίθουσες για την διάδοση της ιταλικής γλώσσας Dante Alighieri.

Μία έκθεση με τίτλο "Αρκαδία η ανείπωτη ιστορία" η οποία στηρίζεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει ήδη ταξιδέψει σε Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον και ευελπιστούμε να έρθει και στον τόπο μας.Ένας μη Αρκάς, που εντυπωσίαστηκε από τις ομορφιές της Αρκαδίας και από την απλότητα της περιοχής μας (τόπου και ανθρώπων), φωτογράφισε ό,τι τον ενθουσίασε και το παρουσιάζει ανά τον κόσμο.

Στα εγκαίνια αλλά και τις άλλες μέρες λειτουργίας της έκθεσης οι επισκέπτες ήταν πάρα πολλοί (η έκθεση να σημειώσουμε είχε και την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη)και ένας μεγάλος αριθμός εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί την Αρκαδία και να δει από κοντά όσα προσπάθησε ο καλλιτέχνης να περάσει μέσω των φωτογραφίων αλλά και να αντιληφθεί με τη δική του ματιά όσα προσφέρει ο τόπος μας,που υμνήθηκε ανά τους αιώνες.

Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχή διοργάνωση της φωτογραφικής έκθεσης ,ενώ θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον καλλιτέχνη και τους συνεργάτες του για την προβολή της Αρκαδίας

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Ευάγγελος Γιαννακούρας δήλωσε ευτυχής που επέστρεψε στη Ρώμη.

"Για μένα η Ρώμη είναι η δεύτερη πατρίδα, γιατί εδώ σπούδασα ιατρική-χειρουργική.

Αλλά σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που παρευρίσκομαι στα εγκαίνια μίας έκθεσης που έχει ως αντικείμενο την Αρκαδία, την ιδιαιτέρα πατρίδα μου, του τόπου που ζω.

Η Αρκαδία και η Ρώμη έχουν συναντηθεί πολλές φορές. Πρώτη φορά συναντήθηκαν όταν ο Εύανδρος, ο γιος του βασιλιά της Αρκαδίας, από το χωριό Παλλάντιο, ήρθε εδώ και ίδρυσε τη Ρώμη, όπως λέει η μυθολογία και ο γνωστός λόφος Παλλατίνο, το κέντρο της Ρώμης, έχει πάρει το όνομά του από τον Παλλάντιο, την πατρίδα του Ευάνδρου, ένα χωριό στο κέντρο της Αρκαδίας, στο κέντρο της Πελοποννήσου.

Μετά από πολλά χρόνια, το 1675 μΧ, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της Ευρώπης, επεδίωκαν μία ζωή διαφορετική, μία ζωή κοντά στη φύση, ανακάλυψαν την Αρκαδία, γιατί ήθελαν έναν τόπο που οι κάτοικοι ζούσαν ήρεμα, ρομαντικά, ερωτικά, έτσι έκαναν ένα κίνημα που ονομάστηκε «Αρκαδισμός».Μέλη της Ακαδημίας, ήταν πολλοί, όπως ο Πουσέν με τον χαρακτηριστικό πίνακα της Αρκαδίας και την επιγραφή «Et in Arcadia ego”, θέλοντας να δείξει ότι και στην Αρκαδία, την ειδυλλιακή περιοχή υπάρχει ο θάνατος.

Και δεύτερο η Αρκαδία, ο μαγευτικός τόπος, που οι Αρχαίοι Έλληνες ήθελαν οι Θεοί τους να έχουν γεννηθεί σε ένα ειδυλλιακό μέρος, εξ ου και το όνομα Αρκαδία (arca deum).

Ο καλλιτέχνης, Νίκος Μουρκογιάννης, αν και μη Αρκάς είναι ερωτευμένος με την Αρκαδία, επηρεασμένος από το μύθο της Αρκαδίας.

Με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας εκφράζω τα συγχαρητήρια μου, πρώτα από όλα στον Νίκο Μουρκογιάννη, που έκανε αυτήν την έκθεση, δεύτερον στην Τζοβάννα που κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια για την έκθεση, αλλά και για την προσφορά της στην Αρκαδία.

Χίλια ευχαριστώ σε όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα. Αυτό που είδατε σήμερα είναι σπουδαίο, αλλά μικρό, μπροστά σε αυτό που θα δείτε αν έρθετε στην Αρκαδία, γιατί η Αρκαδία δεν είναι μόνο τόπος, είναι ιδέα, είναι μύθος.

Σας καλώ όλους να ζήσετε τον Αρκαδικό σας μύθο..."

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.