Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Το έθιμο των Λαμπαδηδρομιών αναβιώνει στη Δημητσάνα!

Ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας για έκτη συνεχόμενη χρονιά, και μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία που έλαβε η αναβίωση του εθίμου των Λαμπαδηδρομιών, διοργανώνει και πάλι το δρώμενο αυτό στην Ιστορική Δημητσάνα, Παραμονή της εθνικής εορτής, Σάββατο 24 Μαρτίου.

Πρόκειται για αναβίωση ενός "δρώμενου", που πραγματοποιείτο στη Δημητσάνα μέχρι και τη δεκαετία του '70, το οποίο επανέφερε εδώ και έξι χρόνια ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας.

Παραμονή της 25ης Μαρτίου λοιπόν το βράδυ, στην μπαρουταποθήκη του έθνους, την ιστορική Δημητσάνα, ο χρόνος γυρίζει πίσω, τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα.

Τιμώντας τους προγόνους μας και σε ανάμνηση της αυθόρμητης πράξης τους, βγαίνουν στα καλντερίμια, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια.

Ο δημοτικός φωτισμός σβήνει και οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, δίνοντας το "σύνθημα" για να ξεκινήσουν δύο ξεχωριστές ομάδες την πορεία τους προς το κέντρο της πόλης. Μαζί τους αναμειγνύονται εκατοντάδες επισκέπτες και όταν οι δύο ομάδες συναντιούνται ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος απευθύνει χαιρετισμό στους ήρωες του ’21. Η πομπή ξεκινάει την πορεία της, πανηγυρίζοντας τον ξεσηκωμό των Ελλήνων με κολοκοτρωνέικα τραγούδια κάτω από τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης μπαρούτης, ενώ ο ουρανός φωτίζεται με πυροτεχνήματα. Φτάνοντας στην κεντρική πλατεία, η κατάνυξη κορυφώνεται με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί, και γλέντι.

Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους συμμετέχοντες και θεατές αυτής της φαντασμαγορικής και συνάμα κατανυκτικής αναβίωσης. Δάκρυα συγκίνησης κυλούν και οι φωνές τρέμουν, δοξάζοντας τους ανθρώπους εκείνους που συνέβαλλαν για να απολαμβάνουμε σήμερα την Ελευθερία μας. 

Έτσι προσκαλούμε όποιον Θέλει να βιώσει την εμπειρία αυτή και συμμετέχει μαζί μας, το Σάββατο στις 24 Μαρτίου το βράδυ στην μπαρουτοκαπνισμένη Δημητσάνα. 

Για Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες: 6944338547 Αγγελική Μπίρη    

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.