Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Δέηση για τους πεσόντες Αρκάδες του 1940 - 1941

Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Μνημείο Πεσόντων Αρκάδων 40-41 στην Τρίπολη για την Πέμπτη (26/5), ημέρα εγκαινίων, μνήμης, όπου θα παραστεί και ο Αρχηγός ΓΕΣ.

Σας γνωρίζουμε ότι την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 και ώρα 10:45 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεων των ψυχών πεσόντων Αρκάδων, Αξιωματικών και Οπλιτών, κατά τις επιχειρήσεις 1940-1941, σε ανάλογο Μνημείο στο Στρατόπεδο "ΣΤΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ" (11ο ΣΠ).

Οι ενέργειες ανέγερσης του υπόψη μνημείου ξεκίνησαν το 2001 με την υποβολή στις τοπικές αρχές καθώς και στις  αρμόδιες Υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς το αίτημα κατασκευής  του από τον  ιδιώτη αρχιτέκτονα κο Αργύρη Πετρονώτη, ο οποίος αναλάμβανε τη μελέτη, τη χρηματοδότηση και την επίβλεψη κατασκευής του έργου.

Το 2018 μετά από επίπονες προσπάθειες του κου Αργύρη Πετρονώτη, την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Τρίπολης και την συνδρομή του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Διοίκησης Κέντρων (IV ΜΠ«ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ») ολοκληρώθηκε το παραπάνω Μνημείο Ιστορίας & Ηρώο Τιμής πεσόντων Αρκάδων, αξιωματικών και οπλιτών κατά το έπος 40΄-41΄.

Το υπόψη έργο αποτελεί ένα μεγαλειώδες μνημείο μορφής τύμβου πολυανδρίας, αποτελούμενο από έναν βραχώδη όγκο (ύψους 10 περίπου μέτρων) που συμβολίζει ύψωμα του Αλβανικού Μετώπου, περιβαλλόμενο από 32 πινακίδες πεσόντων (602  πεσόντες). Στο εσωτερικό του βράχου έχει δημιουργηθεί θολωτή κρύπτη, διαμορφωμένη σε τρισυπόστατο Ιερό, αφιερωμένο στους προστάτες και  των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.        

Στην επιμνημόσυνη δέηση που θα πραγματοποιηθεί στο παραπάνω μνημείο, θα παραστεί ο κ. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, οι τοπικές θρησκευτικές και πολιτικές αρχές, στελέχη από Μονάδες του Σχηματισμού, Αξ/κοί ε.α., εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και συγγενείς των πεσόντων Αρκάδων. 

  

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.