Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Έφιππος στρατιωτικός-Κολοκοτρώνης" το έκθεμα του μήνα

"Έφιππος στρατιωτικός-Κολοκοτρώνης" το έκθεμα του μήνα για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα.

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 173 ετών από την εκδημία της ηγετικής μορφής της Επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας έχει επιλέξει να σας παρουσιάσει ως έκθεμα του μήνα Φεβρουαρίου 2016  ένα έργο της μόνιμης συλλογής του με τίτλο "Έφιππος στρατιωτικός-Κολοκοτρώνης".

 

Ο  ελευθερωτής του Γένους, ο Γέρος του Μοριά, στενός φίλος του Δαραίου αγωνιστή της Επανάστασης Κολιού Μπακόπουλου, δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει πηγή έμπνευσης  για τον τοπικό μας καλλιτέχνη Ιωάννη Μπακόπουλο.


Η ξυλόγλυπτη φιγούρα απεικονίζει έναν έφιππο στρατιωτικό με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του πολέμαρχου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στην περικεφαλαία του υπάρχει ένας σταυρός. Αριστερά και δεξιά στα πέτα φέρει εύσημα. Βρίσκεται σε στάση εντολής για επίθεση, ως ανώτερος στρατιωτικός. Στο αριστερό χέρι κρατά ξίφος ενώ με το δεξί ελέγχει το άλογο τραβώντας το με σιδερένιο χαλινάρι (αλυσίδα).Ο μεταλλικός υποβολέας συγκρατείται με δέρμα από τη σέλα.


Για τη δημιουργία του έργου έχει αξιοποιηθεί ξύλο φλαμουριάς από την περιοχή του χωριού Δάρα. Ανήκει στα διακοσμητικά αντικείμενα-κατασκευές και εκτίθεται στον όροφο, στην κυρίως έκθεση. Περιλαμβάνεται στη θεματική ενότητα: Ιστορία & Παράδοση.


Το έργο φέρει εγχάρακτη τη χρονιά κατασκευής του το έτος 1978.


Ο "Έφιππος στρατιωτικός-Κολοκοτρώνης" εκτίθεται μαζί  με άλλες  3 πολεμικές μορφές  Δαραίων  και δίπλα στη φιγούρα του στενού του συνεργάτη και φίλου Κολιού Μπακόπουλου.


Πηγή: Αρχείο Μουσείου Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Φωτογραφικό υλικό: Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Για το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας
Αντωνία Κορδοπάτη
Φιλόλογος

Επιστημονικά Υπεύθυνη Μ.Λ.Π.Δ.Α
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
https://www.facebook.com/museum.folkculture.dara

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.