Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Το 1ο Θερινό Σχολείο στη Δημητσάνα!

Το 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα "Ο Αγροτικός Χώρος ως Πολιτιστική Κληρονομιά", θα πραγματοποιηθεί στη Δημητσάνα. 

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας, το Συνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς καθώς και άλλους τοπικούς φορείς και πολίτες της Δημητσάνας πρόκειται να πραγματοποιήσει στη Δημητσάνα (28 Ιουλίου-5 Αυγούστου 2018) το 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα «Ο Αγροτικός Χώρος ως Πολιτιστική Κληρονομιά». Η διοργάνωση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εορτασμών του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, δεδομένου ότι η ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Η νέα δράση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθ’ ύλην αρμόδιας Υπηρεσίας για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), αποσκοπεί: στη συστηματική και ολοκληρωμένη εισαγωγή των σπουδαστών/-ριών στη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), καθώς και σε άλλες σχετιζόμενες με τον αγροτικό χώρο συμβάσεις της UNESCO, στην ευαισθητοποίηση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου, στην αναζήτηση κοινών πεδίων για την ανάδειξη υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. στην αναβάθμιση των τοπικών λαογραφικών μουσείων, στην ανάδειξη του πολιτισμικού τοπίου), καθώς και στη διερεύνηση τρόπων για την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πολιτιστική διαχείριση των αγροτικών κοινοτήτων. 

Οι εισηγητές του Θερινού Σχολείου προέρχονται από την επιστημονική κοινότητα (καθηγητές Λαογραφίας, Εθνολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Εθνομουσικολογίας, Αρχιτεκτονικής, Μουσειολογίας, Γεωπονίας), τη διοίκηση (στελέχη του ΥΠΠΟΑ) καθώς και την κοινωνία των πολιτών (στελέχη πολιτιστικών ιδρυμάτων,  συλλόγων, επαγγελματίες κ.ά.). Οι σπουδαστές του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές/-τριες, στελέχη θεσμών που διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά του αγροτικού χώρου (π.χ. διαχειριστές μουσείων, πολιτιστικών συλλόγων κ.ά.), στελέχη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά. 

Οι απόφοιτοι αναμένεται:

• να αποκτήσουν σφαιρική και ολοκληρωμένη άποψη για τις δυνατότητες που δίνει η Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  (UNESCO 2003) στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη του αγροτικού χώρου ως πολιτιστικής κληρονομιάς 

• να εισαχθούν στα ζητήματα (δεοντολογικά, μεθοδολογικά κ.ά.) και στον προβληματισμό που προκύπτει από τις πολιτικές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου

• να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά οι φορείς που καλούνται να ασκήσουν σχετικές δημόσιες πολιτικές

• να σχηματίσουν εμπεριστατωμένη άποψη για τις πολλές και ποικίλες όψεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και για την ανάγκη να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως παράγοντας που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη και ενδογενή ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Το Θερινό Σχολείο, το οποίο θα υλοποιηθεί παράλληλα με το 2ο Εργαστήριο της Τέχνης της Πέτρας (http://anthitispetras.gr/index.php/el/) που θα πραγματοποιηθεί από την Κίνηση Πολιτών «Άνθη της Πέτρας» και άλλους φορείς στα Λαγκάδια Αρκαδίας (29 Ιουλίου-5 Αυγούστου 2018) με κύριο σκοπό τη μετάδοση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας στη νέα γενιά, θα πλαισιώνεται και από πολλές παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν από την τοπική κοινωνία της Δημητσάνας και της ευρύτερης περιοχής, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Έλενα Μπαζίνη, Μαρία Φακιολά, Μαρία Σερέτη

url: http://ayla.culture.gr

Τηλέφωνα: 210 5219068, 210 5219067, 210 5219064

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.