Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ: Το σημερινό πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

17:00 Happyprinces / Ευτυχισμένοι πρίγκηπες

Σκηνοθέτης:  Πάνος Δεληγιάννης

Σενάριο: Νατάσα Σέγκου, Πάνος Δεληγιάννης,ΣωτήρηςΚαραμεσίνης

Παραγωγή: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Διάρκεια: 82

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία

Ετος παραγωγής: 2018

Σύνοψη:Από την καρδιά μιας φαβέλας του Ρίο έως το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή, το θέατρο ανοίγει τα φτερά μιας ομάδας παιδιών για μια ελεύθερη πτήση πάνω από τους φόβους, τα όνειρά τους και τις ακραίες αντιφάσεις της πόλης τους, όπου όπλα και κρουστά χτυπάνε στον ίδιο ξέφρενο ρυθμό.

18.30 Sleepinginruins

Σκηνοθέτης: HorenGhareeb, HardiQadir Ibrahim

WriterHardiQadir Ibrahim, HorenGhareeb

ProducerHorenGhareeb

Διάρκεια: 68´

Χώρα Παραγωγής:Ιράκ

Ετος Παραγωγής: 2019

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με τον δεκατετράχρονο Αμπντούλ και το άλογό του Ζούζου να περιφέρονται στην πόλη, ενώ εμείς ανακαλύπτουμε την Μοσούλη μαζί τους. Ερείπια, πλήθος κόσμου, θλιμμένα πρόσωπα, ανάπηροι και εγκαταλελειμένα άλογα. Ένα άλογο, του οποίου τα κόκαλα φαίνονται, βρίσκεται παρατημένο κοντά σε ένα τζαμί γεμάτο οπές από σφαίρες.

Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την ζωή απλών ανθρώπων από την Μοσούλη που βρίσκονταν εκεί όταν ο ISIS  κατέλαβε την πόλη. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν μέρος της ζωή τους, καθώς και αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ παρέμειναν εκεί όταν ξεκίνησε ο πόλεμος της απελευθέρωσης, χάνοντας και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Ο πόλεμος τους είχε αγγίξει με τα κτηνώδη χέρια του. Η Μοσούλη απελευθερώθηκε τον Ιούλιο του 2017, οι κάτοικοί της, όμως, συνεχίζουν να περνούν τις ημέρες τους δίπλα στους νεκρούς και τις νύχτες τους στα ερείπια. Λες και η μεταπολεμική περίοδος είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο της δυστυχίας τους.

19.30 Starting with Fragments

Σκηνοθέτης:Omar Shalash, Robert Dobe

Σενάριο: Robert Dobe

Παραγωγή: Uwe Nadler, DoritJeßner

Διάρκεια: 80’

Χώρα Παραγωγής: Γερμανία (2019)

Σύνοψη: Όταν ο TamerAlawam σκοτώθηκε από χειροβομβίδα το 2012, άφησε πάνω από 300 ώρες πλάνα από την Συριακή επανάσταση- εικόνες που είχαν ως στόχο να δείξουν τη Συρία εκ των έσω. Συναισθηματικά φορτισμένοι από την πλημμύρα αυτών των εικόνων και οδηγούμενοι από συναισθήματα θλίψης, ευθύνης και αδυναμίας, δύο νέοι παραγωγοί και φίλοι του Tamer στην μακρινή Γερμανία ξεκινούν την δική τους αναζήτηση για απαντήσεις.Ενώ ένας από αυτούς συναντά τους συντρόφους του Τamer για να μάθει περισσότερα για τα κίνητρα του φίλου του,ο άλλος αρχίζει να συλλέγει αντιδράσεις στη γερμανική κοινωνία προς τον πόλεμο στη Συρία. Ένα ντοκιμαντέργια την ανθρωπότητα, την ευθύνη και τη δυσκολία εύρεσης του σωστού τρόπου δράσης.

21:00 ZeroImpunity / Μηδενικήανοχή

Σκηνοθεσία: NicolasBlies, StéphaneHueber-Blies

Παραγωγός/Παραγωγοί:Marion Guth, StéphanRoelants, François Le Gall, Louise Cosserat

Χώρα Παραγωγής:Λουξεμβούργο, Γαλλία

Έτος Παραγωγής:2018

Διάρκεια:93´

Σύνοψη: Ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό πρότζεκτ, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας εκστρατείας που έχει στόχο να θέσει τέλος στην ατιμωρησία των ενόχων διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων εν καιρώ πολέμου. Ένα κολάζ από έξι δημοσιογραφικές έρευνες που διεισδύουν σε εμπόλεμες ζώνες, αίθουσες δικαστηρίων και κελιά φυλακών, ξεσκεπάζοντας τους σκοτεινούς μηχανισμούς αποσιώπησης της βίας και φίμωσης των ανυπεράσπιστων θυμάτων. Ένα ντοκιμαντέρ που σπάει την ανατριχιαστική ομερτά της συνενοχής, παρακινώντας σε ανάληψη δράσης.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.