Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ο αρχαιολόγος που διδάσκει τον ελληνικό πολιτισμό στις ΗΠΑ

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία του καθηγητή στην Καλαμάτα για τις ανασκαφές στην Ίκλαινα.



Την Δευτέρα 11 Απριλίου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, θα δοθεί ομιλία του Μιχάλη Κοσμόπουλου, καθηγητή του Τμήματος Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Missouri – St. Louis.


Θέμα της ομιλίας είναι "Το Μυκηναϊκό Βασίλειο της Πύλου υπό το φως των νέων ανασκαφών στην Ίκλαινα". Σημειώνεται πως ο κ. Κοσμόπουλος από το 1999 διευθύνει τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ίκλαινα Μεσσηνίας.



Ποιος είναι


Καθηγητής Αρχαιολογίας και κάτοχος της διακεκριμένης Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, ο Μιχάλης Κοσμόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους που δε σταματούν ποτέ να εμπνέουν και να μεταλαμπαδεύουν κάθε μικρή ή μεγάλη γνώση για τον ελληνικό πολιτισμό.
Με σπουδές στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Σορβόννης-Paris IV και Washington University in St. Louis, με την υποστήριξη -μέσω υποτροφίας- του Ιδρύματος Ωνάση, σε ηλικία 25 ετών ο Μιχάλης Κοσμόπουλος διορίσθηκε επίκουρος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Manitoba του Καναδά.


Το 1997 εξελέγη ομόφωνα τακτικός καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου. Το 2001 δέχθηκε την πρόσκληση του Πανεπιστημίου Missouri στο St. Louis των ΗΠΑ να αναλάβει τη θέση του τακτικού καθηγητή Ελληνικής Αρχαιολογίας και κατόχου της Διακεκριμένης Έδρας Ελληνικών Σπουδών, την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.
Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος έχει διδάξει και συνεχίζει να διδάσκει την ελληνική αρχαιολογία και τον ελληνικό πολιτισμό σε χιλιάδες φοιτητές, τόσο στις αίθουσες διδασκαλίας όσο και στις ανασκαφές.


Για το διδακτικό του έργο έχει τιμηθεί επανειλημμένα και το 2004 του απονεμήθηκε το διεθνούς κύρους "Βραβείο Αριστείας στη Διδασκαλία της Αρχαιολογίας" του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αμερικής.


Σε μία από τις συνεντεύξεις του είχε αναφέρει ότι "η ανασκαφή στην Ίκλαινα, στην οποία ανασκάπτουμε ένα καινούργιο Μυκηναϊκό Ανάκτορο, κατά τα φαινόμενα εφάμιλλο του λεγομένου "Ανάκτορο του Νέστορος", είναι από τα σημαντικότερα έργα μου. Από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην Ίκλαινα είναι η πρωιμότερη πινακίδα Γραμμικής Β γραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση της υπάρχουσας εικόνας για τις καταβολές της γραφής αυτής και της γένεσης και εξέλιξης του θεσμού του κράτους και της γραφειοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα".


Μεγάλη ανασκαφή


Ο Μιχάλης Κοσμόπουλος έμελλε στην Αμερική να κάνει καριέρα και οικογένεια. Στη χώρα μας έρχεται, όμως, κάθε καλοκαίρι, αφού έχει αναλάβει την ανασκαφή στην Ικλαινα, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και όλα αυτά τα χρόνια έχει χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, από το πανεπιστήμιό του, την αμερικανική κυβέρνηση, την Costamare Α.Ε. και τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, καθώς και τη National Geographic Society.

 

ΠΗΓΗ:tharrosnews.gr

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.