Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Κ. Τζιούμης: Να μεταφέρουμε τον πολιτισμό στο σπίτι κάθε δημότη μας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση την οποία οργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαΐου, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο και είχε θέμα “Η Ελληνίδα μητέρα και ο ρόλος της στην σύγχρονη κοινωνία”.

Ξεκίνησε με το τραγούδι: "Της μάνας η καρδιά" που ερμήνευσε η Βάνα Αγγελοπούλου, ενώ στο πιάνο ήταν η Μάτα Κοτσιώνη.

Στη συνέχεια, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Ελένη Καρούντζου, από το βήμα της εκδήλωσης, τόνισε ότι: "στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, η δημοτική αρχή της Τρίπολης στηρίζει τον πολιτισμό του τόπου μας και τους ανθρώπους της. Ο Πολιτισμός αποτελεί δύναμη, ενέργεια και προοπτική. 

Αυτή τη δύναμη επιθυμούμε να διοχετεύσουμε μέσα από πολιτιστικές δράσεις και εκδηλώσεις, που θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε, είτε διαδικτυακά, είτε με μικρές ομάδες, προσαρμοζόμενες στις ανάγκες αυτής της περιόδου. Δίνουμε το χέρι σε όλους τους δημότες μας, ακούμε όλες τις προτάσεις. Τι πιο όμορφο από το να ξεκινήσουμε τις εκδηλώσεις μας, με αφιέρωμα στη μορφή της Μητέρας, με τους πολλαπλούς ρόλους της".

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, είπε ότι ο "Δήμος Τρίπολης προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που επιβάλλουν οι συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις στο προσεχές μέλλον. Η Μητέρα έχει χιλιοτραγουδιστεί, έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες, έχουν αποτυπώσει τις απόψεις τους φιλόσοφοι και ιστορικοί.

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, η γυναίκα, πέρα από το ρόλο της μητέρας, έχει αναλάβει το ρόλο της εργαζόμενης, της επιστήμονος, της συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα, της φροντίδας του σπιτιού. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθει σε όλους αυτούς τους ρόλους και τον αγώνα που δίνει καθημερινά κάθε σύγχρονη γυναίκα.

Οι δύο κυρίες που έχουμε σήμερα στην εκδήλωση μας είναι γνωστές και στην τοπική κοινωνία, καταξιωμένες επιστήμονςκαι τις ευχαριστώ ιδιαίτερα. Ευχαριστώ και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Τρίπολης, που μεταδίδει την εκδήλωση διαδικτυακά και πάντα πρωτοπορεί, κάνοντας μας υπερήφανους.

Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο να μεταφέρουμε τον Πολιτισμό στο σπίτι κάθε συνδημότη και ευελπιστούμε ότι αυτή η υγειονομική κρίση θα περάσει σύντομα και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις δια ζώσης και ειδικά για το 2020 θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την Εθνική μας Ανεξαρτησία".

Η Παιδίατρος Βασιλική Παπαντώνη είπε ότι στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, οι λέξεις που χρησιμοποιούνται για τη Μητέρα, έχουν την ίδια ρίζα. 

"Αποτελεί την πιο σημαντική παρουσία στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Βρίσκεται εκεί, όποτε τη χρειαζόμαστε. Η Μητέρα ήταν, είναι και θα είναι ξεχωριστή για όλους", τόνισε χαρακτηριστικά.

Η χειρουργός Βάσια Ψυχογιού-Σαραντοπούλου, από την πλευρά της, τόνισε ότι "όταν μου έγινε πρόσκληση για την εκδήλωση αυτή, αμφιταλαντεύτηκα. Μπορεί εγώ να είμαι μια σύγχρονη γυναίκα επιστήμονας, μπορεί να είμαι κόρη, αλλά δεν είμαι Μητέρα. 

Είμαι από τις γυναίκες εκείνες, που επιθυμούν και μάχονται για να αποκτήσουν ένα παιδί. Η αδυναμία απόκτησης ή η καθυστερημένη απόκτησης ενός παιδιού από ένα ζευγάρι, αποτελεί ακόμα για την Ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα για την κοινωνία μιας επαρχίας, θέμα ταμπού. Παρά τον προβληματισμό μου, επικράτησε μέσα μου η άποψη ότι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο, οφείλουμε να μιλούμε και να προασπίζουμε αυτούς που δεν έχουν δημόσια φωνή".

Η εκδήλωση έκλεισε με ακόμα ένα τραγούδι για την Μητέρα. Το τραγούδι "Φεγγάρι μάγια μου΄κανες" ερμήνευσε η Βάνα Αγγελοπούλου. Στο πιάνο ήταν η Μάτα Κοτσιώνη.

(δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.