Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Επισκευάζεται ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας

Εργο κτισμένο από Λαγκαδιανούς πετροχτιστάδες.

Αποτελεί υπόδειγμα αρχιτεκτονικής τέχνης & πολιτισμού ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Νέας Φιγαλείας.

Με αυτά τα λόγια από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, έκλεισε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα παρουσία του Δημάρχου Ζαχάρως-Φιγαλείας Κώστα Αλεξανδρόπουλου, του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Χρήστου Βλάχου, της Επ.Προέδρου του Συλλόγου Νέων Φιγαλέων Αθηνών Ασημίνας Κέκη καθώς και του ανταποκριτή ΕΡΤ και μέλους της Ευρωπαικής Κοινότητας Νέων Θάνου Χουλιάρα.

Η συνάντηση – σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου και παρόντες τους άνωθεν με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Ι.Ν Αγίου Νικολάου σαν ένα ναό ‘’πρότυπο’’ για τον Ελλαδικό χώρο, ναό που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής τέχνης κτισμένο το 1860 από τους κορυφαίους στο είδος Λαγκαδιανούς Πετροχτιστάδες.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν απτά τεκμήρια για την παρουσία του, όχι μόνο στη περιοχή αλλά στον ευρύτερο χώρο της Πελοποννήσου, την ιστορική του αξία, την αρχιτεκτονική του, όλα τα συμβόλαια κτίσης του καθώς και φωτογραφίες από το εσωτερικό & εξωτερικό του.

Ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Διδασκάλου αφού άκουσε προσεκτικά την άποψη όλων όσων συμμετείχαν σχετικά με την αξία του ναού και όχι μόνο, σχημάτισε την γνώμη πως ο ναός, όχι μόνο αποτελεί κόσμημα για την Πελοπόννησο αλλά και αποφασίστηκε από κοινού να ενταχθεί άμεσα στα Προστατευόμενα Μνημεία Τέχνης & Πολιτισμού, να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες υπό την επίβλεψη της ΕΦ.Α Ηλείας καθώς και της Εφορείας Νεοτέρων Βυζαντινών Μνημείων Πατρών.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κώστας Αλεξανδρόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ.Διδασκάλου ζήτησε επίσης την ανάδειξη και προβολή άλλων σπουδαίων μνημείων του Δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας όπως το Αρχαίο Θέατρο ΑΙΠΥ, ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στη Νέα Φιγαλεία κ.α.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Βλάχος, αναφέρθηκε και στη δημιουργία του Μουσείου Πετρωμάτων της Νέας Φιγαλείας με τον κ.Διδασκάλου να δηλώνει την υποστήριξή του και σε αυτό το εγχείρημα αναφέροντας πως το Υπουργείο βρίσκεται δίπλα σε τέτοιες πρωτοβουλίες ενώ ζήτησε και την ανάδειξη του Καϊάφα αλλά και του Αρχαιολογικού Χώρου του Πρασιδακίου και της Φιγαλείας. 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θερμό κλίμα και με πολλαπλά θετικά οφέλη για τη πόλη της Νέας Φιγαλείας.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.