Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ: Μαθήματα φωτογραφίας από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. 5ΕΝΤΕ

Θα είναι εβδομαδιαία. Διαβάστε ποιο το κόστος τους.

Η φωτογραφία λειτουργεί σε πολλά επίπεδα: Σαν ένα απλό τεκμήριο μνήμης, αλλά και σαν μεταγραφή της πραγματικότητας. Σαν ένας τρόπος να αποτυπώσεις τον κόσμο, αλλά και σαν ένας τρόπος να τον αλλάξεις. 

Η τέχνη της φωτογραφίας έχει τους δικούς της κώδικες και τη δική της γλώσσα. Αυτούς τους κώδικες θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε μαζί και αυτή τη γλώσσα θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. 

Η φωτογραφία όμως είναι και τεχνική, που αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε. Τους κανόνες και τα βασικά σημεία αυτής της τεχνικής θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε στη συνέχεια να ασχοληθούμε απερίσπαστοι με τη δημιουργία.

Σας περιμένουμε με τις φωτογραφικές σας μηχανές (DSLR, compact, mirorless ή / και αναλογικές), ή με τα έξυπνα κινητά σας τηλέφωνα. 

Στη βασική σειρά μαθημάτων μπορούν να πάρουν μέρος όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και φωτογραφικών γνώσεων.

Τα μαθήματα-φωτογραφικές συναντήσεις θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Ο βασικός κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει:

Α) Μαθήματα τεχνικού περιεχομένου: Τρόπος λειτουργίας της φωτογραφικής μηχανής, βασικές αρχές οπτικής φυσικής, γενικές και ειδικές τεχνικές φωτογράφισης, βασική χρήση Photoshop, αρχειοθέτηση φωτογραφιών.

Β) Ιστορία της φωτογραφίας και αρχές αισθητικής της φωτογραφίας. Παρουσίαση φωτογράφων που με το έργο τους επηρέασαν την ιστορία και την εξέλιξη του μέσου και μια πρώτη προσέγγιση των βασικών κανόνων αισθητικής ανάλυσης του φωτογραφικού έργου.

Γ) Πρακτική εξάσκηση στη λήψη φωτογραφιών.

Φωτογραφικοί περίπατοι στην πόλη αλλά και γύρω από αυτήν. Φωτογραφικές εξορμήσεις σε άλλες πόλεις για παρακολούθηση φωτογραφικών εκθέσεων, γνωριμία με το έργο άλλων φωτογραφικών ομάδων και κοινές καλλιτεχνικές δράσεις.

Δ) Κριτική του παραγόμενου φωτογραφικού έργου

Παρουσίαση, μια φορά το μήνα μεμονωμένων φωτογραφιών όσων συμμετέχουν στα μαθήματα.

Ε) Δημιουργία portfolio.

ΣΤ) Έκθεση φωτογραφίας με το τέλος του βασικού κύκλου μαθημάτων.

Επιλεγμένες φωτογραφίες θα δημοσιεύονται από την ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ. 5ΕΝΤΕ στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στο site της. 

Κόστος συμμετοχής: 20€ το μήνα.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και των εκδηλώσεων θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίσς έναντι του Covid-19.

Έναρξη μαθημάτων Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στις 19:00.

Συντονιστής των μαθημάτων είναι ο Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος ασχολείται με την φωτογραφία από το 1986.

Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στον Φωτογραφικό Τομέα Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθήνας, στην ΝΕΛΕ Δήμου Ζωγράφου και στον Φωτογραφικό Κύκλο Αθηνών.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της δεύτερης περιόδου της Φωτοτογραφικής Ομάδας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Αθήνας, από το 1986 ως το 2001, όπου και δίδασκε φωτογραφία. Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος το 1999 της Φωτογραφικής Ομάδας «Φωτογράφοι», το 2006 της Φωτογραφικής Ομάδας «Ένοπτρον» και το 2007 της Φωτογραφικής Ομάδας «Οbscura».

Έχει διδάξει φωτογραφία την περίοδο 1988-2001 στον Φωτογραφικό Τομέα Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθήνας, την περίοδο 2003-2005 στο ΚΕΕ Τρίπολης, το 2005-2006 στην Φωτογραφική Ομάδα «Ένοπτρον» και την περίοδο 2019-2020 στη φωτογραφική Ομάδα 5ΕΝΤΕ στην Τρίπολη.

Έχει στο ενεργητικό του τέσσερις ατομικές εκθέσεις, το 1999 στην Ανοιχτή Κοινότητα «Διάβαση» το 2004 στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, το 2008 επίσης στην Ανοιχτή Κοινότητα «Διάβαση» και το 2019 στα Άνω Δολιανά Αρκαδίας στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ «Όνειρα Θερινής Νυκτός» που διοργανώνεται από την Κοιν.Σ.Επ. 5ΕΝΤΕ. Φωτογραφίες του εκτίθενται μόνιμα στο καφενείο Ονειρολόγιο στα Άνω Δολιανά. 

Έχει συμμετάσχει σε 24 Ομαδικές Εκθέσεις στην Αθήνα, την Πάτρα, την Μυτιλήνη, την Τρίπολη και την Καλαμάτα. (Στις περισσότερες από αυτές ήταν και επιμελητής της έκθεσης). 

Έχει συμμετάσχει σε οχτώ Ομαδικά Λευκώματα Φωτογραφίας, ενώ το 1999 εξέδωσε  Λεύκωμα – Κατάλογο Έκθεσης με τίτλο «The Soft Parade». 

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Κείμενο και Εικόνα» και «Μετρό». Επίσης, φωτογραφίες του συνόδευαν για τέσσερις Κυριακές τα κείμενα στο Λογοτεχνικό Ένθετο της «Κυριακάτικης Αυγής».

Το φωτογραφικό του έργο παρουσιάζεται στο site: https://gkarajoh.wixsite.com/photo . Ταξιδιωτικές φωτογραφίες περιέχονται στο site: https://gkarajoh.wixsite.com/family-travel 

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής:

Στο τηλέφωνο 6972-582918 

ή στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.