Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Άλωση Τριπολιτσάς": Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Με την μουσικοχορευτική παράσταση "Ο Θοδωρής του '21" ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020, οι φετινές εκδηλώσεις για την "Άλωση".

Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω των υγειονομικών μέτρων που αφορούν την προστασία απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, η Τρίπολη εορτάζει την 199η επέτειο από την Άλωσή της.

Στο θέμα της πανδημίας εστίασε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου, κ. Καρούντζου, κατά το σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους δημότες, λίγο πριν την έναρξη της καταληκτικής εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καρούντζου ανέφερε πως το μήνυμα της Άλωσης, διαχρονικό ον, τονίζει τη σημασία της συνεργασίας όλων για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού: Την κατάκτηση της ελευθερίας και το δικαίωμα σ' ένα καλύτερο μέλλον. Παραλληλίζοντας το τότε με το σήμερα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού τόνισε πως μπροστά και στην απειλή του "θανατηφόρου ιού", οι Έλληνες οφείλουν να επιδείξουν την ίδια αυταπάρνηση.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και το προσωπικό του Δήμου Τρίπολης για τη συνεισφορά τους στην υλοποίηση των εκδηλώσεων. 

 

Το σχόλιο μας:

Οι εκδηλώσεις του 2020 για την Άλωση της Τριπολιτσάς δεν μπορούν να τεθούν υπό το καθεστώς "σύγκρισης" με κανένα άλλο έτος, λόγω του ιδιάζοντος καθεστώτος υγειονομικής ανάγκης το οποίο επικρατεί στην Ελληνική επικράτεια. Οι οιοσδήποτε αναφορές σε παλαιότερες εκδηλώσεις είναι, τουλάχιστον, άστοχες.

Το ζήτημα που προκύπτει, εφεξής, είναι να ξεπεράσουν οι εκδηλώσεις του 2021 σε λαμπρότητα, κάθε άλλη χρονιά, εφόσον, φυσικά, τελεστούν υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αυτό είναι και το μεγάλο "στοίχημα" για τη Δημοτική μας Αρχή, η οποία δεν θα πρέπει να "πέσει" στην παγίδα της υλοποίησης έργων που στοχεύουν μόνο στις "εντυπώσεις" ή την αυτοϊκανοποίηση συγκεκριμένων παραγόντων που, πραγματικά, έχουν το θράσος να πιστεύουν πως ακολουθούν τα.. "πιστεύω" και τις αρχές των Ελλήνων επαναστατών.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία μονίμων υποδομών και πολιτιστικών δημιουργιών, που θα παραμείνουν ως "παρακαταθήκη" όντας αξιόλογα, σύγχρονα και με αντικειμενική, αισθητική αξία. Από.." πυροτεχνήματα" χορτάσαμε όλοι..

Tέλος, η υιοθέτηση απλοϊκών, σωβινιστικών αντιλήψεων για το γεγονός της Άλωσης και την επίδρασή του στο επαναστατικό γίγνεσθαι, αλλά και η ίδια η αντιμετώπιση του γεγονότος ως "λαϊκιστικό φολκλόρ", δεν προσφέρουν τίποτε και δεν πρόκειται να βοηθήσουν την Τρίπολη στο να "επανατοποθετηθεί" εγχωρίως και εξωτερικώς. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.