Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ: Μια γιορτή βγαλμένη από ...ασπρόμαυρο φιλμ! (PHOTOS)

Στο πιο κοντινό και όμορφο "μπαλκόνι" της Τρίπολης βρέθηκαν οι παλιοί μπακάληδες της πόλης μας, για να γιορτάσουν την καθιερωμένη τους γιορτή.

 

Σε ένα ξεχωριστό μέρος και κάτω από ένα ειδυλλιακό τοπίο συνευρέθηκαν για ακόμη μία φορά οι παλιοί αλλά και οι νέοι παντοπώλες της Τρίπολης στο ετήσιο ραντεβού τους, στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, το οποίο ανήκει στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας και βρίσκεται δίπλα από το στρατόπεδο του Πεζικού, στην καρδιά μιας απίστευτης καταπράσινης πλαγιάς. 

 

Η ιστορία αυτής της εθιμοτυπικής διαδικασίας ξεκινά το 1922 όπου σύμφωνα με τον κ. Τάσο Σωτηρακόπουλο, παλιό και ξακουστό παντοπώλη της "Τριπολιτσάς" (όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά θέλει να προσφωνεί την πόλη μας), ο τότε Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας παραχώρησε τα εξωκλήσια στα επαγγελματικά σωματεία της πόλη μας. Μεταξύ των σωματείων αυτών δύο χρόνια νωρίτερα, το 1920, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Παντοπωλών Τριπόλεως. Ο σύνδεσμος ζήτησε να του παραχωρηθεί το εν λόγω εξωκλήσι. 

 

Ο κ. Σωτηρακόπουλος στην πολύ γλαφυρή αφήγηση του αναφέρει: " Η περιοχή αυτή ήταν νταμαρότοπος!" -λέξη προερχόμενη από το γνωστό σε όλους μας "νταμάρι" που σημαίνει βραχώδης τόπος - κάτι που στα επόμενα χρόνια άλλαξε, γιατί από το 1922 έως και το 1940 το κάθε Διοικητικό Συμβούλιο, που έπαιρνε να ηνία της ηγεσίας, προσέθετε ένα μικρό λιθαράκι τη φορά, ώστε ο χώρος να διαμορφωθεί κατάλληλα. Η εκλογή του Δ.Σ. των παντοπωλών πραγματοποιούνταν κάθε 2-3 χρόνια, κάτι που συνεχίζεται έως και σήμερα. 

 

Πέρα όμως από κάθε Δ.Σ. και τα μέλη του, ο κάθε παντοπώλης με γνώμονα το μεράκι του και την αγάπη του γι αυτό τον χώρο(κυλικείο,προαύλιος χώρος , αλλά κυρίως για το ίδιο του το επάγγελμα προσέφερε και βοηθούσε, με όποιον τρόπο μπορούσε αυτό το σωματείο, ώστε να γίνεται ολοένα και καλύτερο, για να μην σβήσει η φλόγα της παράδοσης. 

 

Το 1950 συγκροτήθηκε Δ.Σ. με Πρόεδρο τον Δημήτρη Ταλούμη, ο οποίος υπήρξε ο κύριος αναμορφωτής του χώρου. Όπως μας ανέφερε ο γιος του, κ. Χαράλαμπος Ταλούμης, με κίνητρο την αγάπη του για τον Σύνδεσμο και με προσωπική του εργασία έβαλε την δική του σφραγίδα στο χώρο, που πραγματοποιούνται έως σήμερα οι συνευρέσεις αυτές. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο αποθανών πλέον, Δημήτρης Ταλούμης υπήρξε εκτός από ενεργό μέλος του σωματείου παντοπωλών, και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος της Τρίπολης. Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται το παντοπωλείο του, που βρισκόταν στην οδό Δημητρακοπούλου, μία μικρή πάροδο προς την οδό Ταξιαρχών.

 

Λίγο μετά το 1970, τον Δημήτρη Ταλούμη διαδέχτηκε ο Γιώργος Κλήρος, ένας εξίσου παλιός παραδοσιακός παντοπώλης, ο οποίος διατηρούσε το κατάστημά του στην οδό Ουάσιγκτον απέναντι από τον φούρνο του Φουφόπουλου, και που με την θητεία του στον Σύνδεσμο έως το 2010, πάντα σε συνεργασία με το Δ.Σ., διατήρησε αλλά και εξέλιξε τον χώρο εστίασης δίπλα από την εκκλησία. Το 2005-2007 πραγματοποιήθηκε επέκταση του χώρου του κυλικείου και έκτοτε φυσικά η παράδοση συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια!

 

Μέσα από αυτή τη σύντομη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, φτάνουμε στο σήμερα όπου το Δ.Σ. των παντοπωλών απαρτίζεται από τον Πρόεδρο κ. Παρασκευά Δημόπουλο,τον Αντιπρόερδρο κ. Νίκο Κάνταρο, τον Γραμματέα κ. Τουρλούκη Βασίλη και τον Ταμία κ.Οικονόμου Ηλία. Δεν θα μπορούσα φυσικά να παραλείψω τον κ. Σωτηρακόπουλο Τάσο , ένα πραγματικά ενεργό μέλος του Συνδέσμου αυτού, χάρη στον οποίο, έχουμε στην διάθεσή μας αυτό το ιστορικό υλικό. 

 

Ο κ. Σωτηρακόπουλος αυτοαποκαλείται "μπακαλόγατος" με μεγάλο καμάρι και χαρά, γιατί με αυτό το επάγγελμα, το οποίο αγάπησε, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, όταν ήρθε από ένα χωριό της Γορτυνίας στην Τρίπολη αναζητώντας το "μεροκάματο", όπως ανέφερε ο ίδιος. Ο "μπακαλόγατος" λοιπόν συνέβαλε ουσιαστικά στην συλλογή φωτογραφιών από τους παλιούς μπακάληδες της Τρίπολης, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό υλικό, το οποίο μπορεί να δει κανείς, πίνοντας το κρασί του στο κυλικείο και τρώγοντας φυσικά τι άλλο από ντόπια γουρνοπούλα! 

 

Πόσο έχουν αλλάξει τα μπακάλικα του τότε σε σχέση με σήμερα; "Τα σημερινά καταστήματα έχουν γίνει πρατήρια", δηλώνει ο ίδιος και συνεχίζει:"Παρόλο που στην Τρίπολη σήμερα υπάρχουν μόλις έξι μπακάλικα, αυτά δεν πρόκειται να σβήσουν λόγω της προσωπικής σχέσης, που έχει ο πελάτης με τον μπακάλη του, άλλωστε τα μπακάλικα δίνουν πάντα τα καλύτερα προϊόντα στην καλύτερη ποιότητα!" τονίζει ο κ. Σωτηρακόπουλος.

 

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν σήμερα στα λιγοστά μπακάλικα της Τρίπολης, ανάμεσα στους παλιούς υπάρχει κι ένας νέος σε ηλικία μπακάλης,για την ακρίβεια ο μόνος νέος. Ο ευγενικός και πάντα χαμογελαστός Βασίλης Οικονόμου,ο οποίος παίρνει τα σκήπτρα της οικογενειακής επιχείρησης και συνεχίζει...!

 

Κλείνοντας, εμείς ελπίζουμε να μην χαθεί η παράδοση και η ιστορία αυτών των μικρών γραφικών μαγαζιών, που μας γυρνάνε πίσω σε εποχές ασπρόμαυρες, όπως αυτές του πιο γνωστού μπακαλόγατου, του Ζήκου. Και φυσικά να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους σπουδαίους και σημαντικούς ανθρώπους για την φιλοξενία τους. Μας περιποιήθηκαν και με το παραπάνω έχοντας χαμόγελο στα χείλη. Το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από ζεστό και φιλόξενο και φαινόταν λες κι όλοι ήταν μια οικογένεια... Εδώ που τα λέμε όμως είναι οικογένεια! Να τους ευχηθούμε να συνεχίζουν να κρατούν γερά τα θεμέλια αυτής της γιορτής και παρά τις αντιξοότητες, να περνούν καλά στις συναντήσεις τους με γέλια και χαρές!

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.