Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: Προβολή ντοκυμαντέρ για τη Μακρόνησο

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/ ΚΚΕ

Η ΚΟ Τρίπολης του ΚΚΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση όπου θα γίνει προβολή – παρουσίαση του ντοκιμαντέρ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ «Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά».

Πρόκειται για μία παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ, που αποτελεί συνέχεια της εκδήλωσης για την ανέγερση του Μνημείου τον Σεπτέμβρη του 2020.

Αποτελεί συνέχεια της έμπρακτης τιμής στα χιλιάδες μέλη και οπαδούς του ΚΚΕ, στους χιλιάδες αγωνιστές που εξορίστηκαν εκεί και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης, στο Κόμμα που από τα σπλάχνα του βγήκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές.

«Πρωταγωνιστές» του τα λόγια των συντρόφων μας που εξορίστηκαν εκεί, που πόνεσαν, που βασανίστηκαν, που δε σταμάτησαν λεπτό να ονειρεύονται και να ελπίζουν. 36 πολύτιμες μαρτυρίες αποτυπώνουν πλευρές από τη ζωή στη Μακρόνησο . Καταγράφουν τον τρόμο και τη βία, τα συστηματικά και μελετημένα βασανιστήρια, αλλά και τη σφιγμένη γροθιά, την καθαρή συνείδηση και τα μάτια των εξόριστων που «γέμισαν αύριο». Αναδεικνύεται η αντοχή της ανθρώπινης ύπαρξης όταν υπάρχει συνειδητοποίηση του σκοπού και του δίκιου του αγώνα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ διατήρησαν τις μαρτυρίες πιστά, όπως καταγράφονται στις πηγές, χωρίς παρεμβάσεις και παρεμβολές. Καταγράφουν την ιστορική αλήθεια και αυτή θέλουν να διαφυλάξουν.

Πολύτιμα είναι και τα ντοκουμέντα που περιέχονται στο ντοκιμαντέρ, όπως φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό της εποχής, καθώς και έργα τέχνης αγωνιστών εικαστικών που είτε σχεδιάστηκαν κρυφά πάνω στη Μακρόνησο, είτε φιλοτεχνήθηκαν αργότερα με έντονες τις μνήμες από τον μαρτυρικό ετούτο τόπο. Ξεχωριστά είναι και τα animation του Νίκου Ραδαίου, που σχεδίασε ειδικά για το ντοκιμαντέρ.

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε αυτό το αξιόλογο ντοκιμαντέρ την Δευτέρα 17/01/2022, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, στις 6:30μμ.

Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την προστασία διάδοσης του κορωνοϊού. Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μαζί τους τα ανάλογα πιστοποιητικά έγγραφα.

(Δελτίο τύπου)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.