Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Στα Άνω Δολιανά κόβει την πίτα του ο ΣΑΟΟ

Με φόντο το οροπέδιο της Τρίπολης...

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 στα Άνω Δολιανά, 20 χλμ. από την Τρίπολη,  ένα από τα ομορφότερα και ιστορικότερα χωριά της Αρκαδίας, που βρίσκεται φωλιασμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1000 μ., απ' όπου  η θέα προς το οροπέδιο της Τρίπολης και τον κάμπο της Τεγέας είναι εντυπωσιακή.

Εκεί διεξήχθη η νικηφόρα, για τους επαναστατημένους Έλληνες, μάχη κατά των Τούρκων στις 18 Μαΐου του 1821, με επικεφαλής τον Νικηταρά  [Νικήτα  Σταματελόπουλο]. Μέχρι σήμερα σώζονται τα περισσότερα από τα 13 σπίτια στα οποία οχυρώθηκαν οι Έλληνες.

Θα γίνουν δύο πορείες με αφετηρία και τερματισμό το πετρόχτιστο χωριό.  

Α’ πορεία: Άνω Δολιανά – Νταμάρια – Υπόσκαφο – Κούβλι – ποταμός Δολιανίτης – Άνω Δολιανά. Ώρες: 4. Έναρξη πορείας στις 9 π.μ.

Β’ πορεία: Κυκλική πορεία στο πανέμορφο δάσος των  Άνω Δολιανών. Ώρες: 2. Έναρξη πορείας στις 11 π.μ.

Η κοπή της πίτας θα γίνει στις 1.30 μ.μ. στην πλατεία του χωριού. 

Η μετάβαση στα Άνω Δολιανά θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Τόπος συνάντησης η πλατεία Αγίου Βασίλειου της Τρίπολης στις 8.15 π.μ., για όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την πρώτη πορεία.

Πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου, Β. Δεκάζου 9-11, τηλ.: 2710234980 [βραδινές ώρες], e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.saoo.gr 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.