Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Αναβίωση εθίμου του Άι-Γιώρη στη Νεστάνη

Φωτογραφία: tripolis.gr

Στο πλαίσιο των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Τρίπολης, την Δευτέρα του Πάσχα (25/4/2022), αναβιώνει το έθιμο του Άι-Γιώρη στη Νεστάνη.

Στις 9.00 το πρωί, οι Αϊ-Γιωρήτες, άντρες και γυναίκες,  ανεβαίνουν στην κορυφή του βράχου του Γουλά, ντυμένοι με την τοπική φορεσιά και κρατώντας γκλίτσες στολισμένες με λουλούδια και αγριοσέλινο.  «Μέσ’ στου Γουλά τ’ αλώνι»,   στήνουν τον πρώτο χορό τραγουδώντας. Στη συνέχεια, θα γίνει πορεία συμμετεχόντων στο έθιμο από το βράχο του Γουλά προς το Μοναστήρι της Γοργοεπηκόου και από εκεί στην πλατεία του χωριού, όπου στήνεται  και ο τελευταίος χορός της γιορτής.

Την ίδια μέρα, αγώνες δρόμου προς τιμήν του Πολιούχου, του χωριού Πιάνα, Αγίου Γεωργίου. Οι εγγραφές για τη συμμετοχή στους αγώνες θα γίνουν, από τις 8.00 το πρωί, στην πλατεία της Πιάνας. Στις 10.00 το πρωί, θα γίνει η εκκίνηση αγώνων από την Αλωνίσταινα και τερματισμός στην πλατεία της Πιάνας.

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.