Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ηθική της διαπραγμάτευσης ή πόλεμος και κυριαρχία..;

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Παρουσίαση του βιβλίου "Κρίση και Μετασχηματισμοί- Διάλογοι για το νόημα, την (ψυχο)θεραπεία και τη ζωή" στην Τρίπολη- Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ο χώρος του Μεγάλου Καφενείου, δίπλα στην-υπό ανάπλαση- κεντρική πλατεία της Αρκαδικής πρωτεύουσας, ενδείκνυται για παρουσιάσεις βιβλίων και ορθώς χρησιμοποιείται συχνά γι' αυτό τον σκοπό.

Εν προκειμένω, η παρουσίαση ενός βιβλίου που πραγματεύεται, μέσω της διαλογικής φόρμας, την εξέλιξη της ανθρώπινης κατάστασης εν μέσω πολλαπλών κρίσεων και, αναποφεύκτως, μετασχηματισμών, βρήκε σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους των πολιτών, μέρος των οποίων συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση.

Άλλωστε, πρόθεση των διοργανωτών ήταν να διεξαχθεί μια "ζωντανή παρουσίαση", όπως, θα λέγαμε, επέβαλε και η διαλεκτική φόρμα που διαπνέει το συγκεκριμένο λογοτεχνικό πόνημα. 

Οπωσδήποτε, είναι σχετικά σπάνιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς- ακόμα κι όταν δεν συμμετέχει- μια συζήτηση που περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια του ατόμου ν' αυτοπροσδιοριστεί εκ νέου, μέσα σ' εναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς. Ουσιαστικά, το πρόταγμα του εν λόγω βιβλίου είναι η συνειδητή ή και η ασυνείδητη, ακόμα, ενδοσκόπηση στην οποία καθένας εξ ημών υπόκειται, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, ξεπερνώντας την διογκούμενη ανασφάλεια, τους φόβους αλλά και τον "κατακερματισμό" που χαρακτηρίζουν τη μετανεωτερική εποχή που διανύουμε.

Καθώς, μάλιστα, το υποκείμενο ακούει από παντού πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια "νέα πραγματικότητα"- "σφυρηλατημένη" από γεγονότα όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία-, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η "επιλογή" της αντιμετώπισης του ζειν μέσα από τη δυναμική ενός συνόλου ή την αδυναμία μιας ατομικής μονάδας. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου από την έκδοση, έχει σημασία αν ένας διάλογος με πλουραλισμό και πολυφωνία αποτελεί την κεντρική επιλογή, αν δηλαδή υπάρχει μια ηθική της διαπραγμάτευσης και η καταφυγή στη δημιουργικότητα και τη φαντασία ή, απεναντίας, επιλέγεται η βία, ο πόλεμος και η κυριαρχία. Υπαρξιακό, άρα "αυτομάτως" επίκαιρο ερώτημα...

Στην παρουσίαση του βιβλίου στην Τρίπολη συμμετείχαν ο Ψυχοθεραπευτής κι Επιμελητής της έκδοσης κ. Ηλίας Γκότσης, ο Πνευμονολόγος κ. Κώστας Ζαχαριάς, και η Κοινωνιολόγος κ. Αναστασία Μπεντεβή, ενώ τον συντονισμό έκανε η κ. Εύα Φιλανθρωποπούλου, Σχολική Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια.

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.