Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Εγκαίνια φωτογραφικών εκθέσεων στη Δημητσάνα

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Από το αρχείο του Μιχάλη Παναγόπουλου. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Εγκαινιάστηκαν την Τρίτη 31 Μαΐου 2022, στη Δημητσάνα, δυο εκθέσεις με εικόνες από το φωτογραφικό αρχείο του Μιχαλάκη Παναγόπουλου. Η μια, περιοδική, με τίτλο «Βιογραφώντας τη Δημητσάνα. Από το φωτογραφικό αρχείο Μιχάλη Παναγόπουλου», θα φιλοξενείται στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. 

Η άλλη, μόνιμη έκθεση με τίτλο «Χρόνος και Φως. Η Δημητσάνα.» θα κοσμεί στο εξής το Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας.    

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας παραβρέθηκε και στις δυο εκδηλώσεις όπου έκανε λόγο για την σπουδαία παρακαταθήκη του φωτογράφου Μιχάλη Παναγόπουλου αλλά και την σημασία της τέχνης της φωτογραφίας στην διαφύλαξη της συλλογικής μνήμης. Παράλληλα, συνεχάρη τα στελέχη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς καθώς και τον Πρόεδρο του Διασυνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας κ. Κώστα Λάμπρου, που με την πλούσια δράση τους, την δημιουργικότητα και την φαντασία, δίνουν νέα πνοή στον τόπο, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και την αναβάθμισή του. 

Απόσπασμα από την ομιλία Δημάρχου:  "Ο Μιχάλης Παναγόπουλος αποτύπωσε σε στιγμιότυπα τη ζωή στη Δημητσάνα, για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Ξεριζωμένος από τη Μικρά Ασία, σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας στην Αθήνα και συνδέθηκε άρρηκτα με την ιστορία της Δημητσάνας.

Μέσα από το φωτογραφικό του έργο «αποκαλύπτεται» στον θεατή η πολιτισμική ταυτότητα της πόλης. Ήθη έθιμα, επαγγέλματα, εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, ο σχολικός βίος, οι αγροτικές εργασίες, η μόδα της εποχής. 

Όγκος σπουδαίας πληροφορίας που οφείλουμε στη δράση και την ικανότητα του Μιχάλη Παναγόπουλου. Εικόνες μιας άλλης εποχής, που καταδεικνύουν συνάμα, τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη της φωτογραφίας, στην «διαφύλαξη» της συλλογικής μνήμης". 

Ο Μιχάλης Παναγόπουλος «άφησε» πίσω του την βιογραφία της Δημητσάνας σε εικόνες, «καλύπτοντας» μια χρονική περίοδο σχεδόν τριών δεκαετιών, έργο, την σπουδαιότητα του οποίου τόνισαν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Μανώλης Σκαντζός και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου κα. Άννα Καλογεροπούλου. 

Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσαν Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γορτυνίας, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Κανάκης,  Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μονής Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, ο γιός του τιμώμενου φωτογράφου κ. Παναγιώτης Παναγόπουλος. Ο πρώην Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ιωάννης Γιαννόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Δημητσάνας κ. Αναστάσιος Βλάχος.

Ο Προϊστάμενος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ κ. Γιάννης Δρίνης και στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ. Στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κουσούλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας κ. Κυριάκος Κόκκος κ.α. 

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.