Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Αρκαδία: 13η αναβίωση των "Λυκαίων Αγώνων"

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου/ "Ο Λύκαιος Δίας"

Η ανακοίνωση του Συλλόγου "Ο Λύκαιος Δίας"

Αξιότιμα Μέλη και Φίλοι του Συλλόγου μας,

Τα ΛΥΚΑΙΑ, Αρχαίοι Αρκαδικοί Πανελλήνιοι Αγώνες Αθλητισμού και Πολιτισμού, κατά τετρακόσια τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με τον Παυσανία, παλαιότεροι των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, τελούνται το Καλοκαίρι του 2022, από 31 Ιουλίου – 7 Αυγούστου - κορυφαία ημέρα τέλεσης των αθλητικών Λυκαίων η Κυριακή, 7η Αυγούστου 2022 - στην κοιτίδα τους, στο Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου Όρους, σε υψόμετρο 1.300 μ..

Είναι η 13η συνεχής, με την ιδιαιτερότητα της αναβολής τους το 2021, ανά τετραετία Αναβίωση !!!

Ο Σύλλογός μας, είναι ο εμπνευστής της αναβίωσης από το 1973 των σύγχρονων Αθλητικών, Μουσικών και Πνευματικών αγώνων τα ΛΥΚΑΙΑ, που τιμούν τον Πανάρχαιο Διαχρονικό Πολιτισμό της πατρίδας μας και προβάλλουν Πανελλαδικά και Διεθνώς τη Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Από το 2001, οι Αγώνες συνδιοργανώνονται από το σύλλογό μας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεγαλόπολης, τη συμμετοχή του ΣΕΓΑΣ στο αθλητικό μέρος, τη συμπαράσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και την υποστήριξη και άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων.

Τα σύγχρονα ΛΥΚΑΙΑ πρωτίστως καλλιεργούν την αρετή και την ευγενική άμιλλα, συγχρόνως όμως αποτελούν και σοβαρό ανάχωμα στον κίνδυνο της απώλειας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μας και της εθνικής μας ταυτότητας.

Η αναβίωση των Λυκαίων αγώνων θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον ώστε να μην καταστεί μια απλή μουσειακή εκδήλωση αλλά συνεχώς να εμπλουτίζεται και να επικαιροποιείται με στόχο τη διατήρηση των πολιτιστικών μας χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων.

Η αναβίωση των Λυκαίων αγώνων συμβάλλει στη γνωριμία ευρύτερου κύκλου ανθρώπων με την περιοχή μας , αυξάνει την επισκεψιμότητα , βοηθάει στη διατήρηση και ανάπτυξη των υπαρχόντων οικισμών και μπορεί να καταστεί το εφαλτήριο για τουριστική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Λυκαίου Όρους, του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας.

Ιδιαίτερα φέτος η διοργάνωση των Λυκαίων συμπίπτει με την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων ενός σημαντικού έργου του Συλλόγου μας σε ιδιόκτητο ακίνητο στις Άνω Καρυές που θα λειτουργήσει ως φορέας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μας εντός των ορίων του υπό θεσμοθέτηση «Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Αναφερόμαστε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο - Διαδραστικό Χώρο της Λυκαίας Ακαδημίας, που θα προβάλλει με την αγορά/εγκατάσταση, διαδραστικών προγραμμάτων εικονικής πραγματικότητας την ιστορία, τις Αρχαιότητες του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, της Αρχαίας Λυκόσουρας, του Λυκαίου Όρους και τους Αρχαίους Προ – Ολυμπιακούς Αγώνες των Λυκαίων και μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο πολλαπλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και καθηγητές (ήδη χρησιμοποιείται ως Θερινό Σχολείο και έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για την εκπαίδευση μαθητών του Γυμνασίου Μεγαλόπολης), σε συνδυασμό με την από ετών συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στο Λύκαιο όρος από την Αμερικάνικη Αρχαιολογική Ομάδα και την Εφορία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και υπό την εποπτεία της τελευταίας.

Το ότι σήμερα σχεδιάζουμε την 13η αναβίωση των Λυκαίων, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανιδιοτελή προσφορά και κατάθεση ψυχής των μελών του συλλόγου μας, των κατοίκων του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής της Λυκόσουρας και του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης και τη δική σας ενίσχυση. Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάει ο καθένα μας σήμερα, σας ζητάμε και πάλι την ολόψυχη προσφορά σας, όπως το κάνατε και στον παρελθόν , για την επιτυχημένη αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων 2022 .

Τα σύγχρονα ΛΥΚΑΙΑ παραμένουν όπως και στην αρχαιότητα, αγώνες Στεφανίτες και όχι Χρηματίτες. Η διοργάνωση των αγώνων κάθε τετραετία, πραγματοποιείται με το πανάρχαιο σύστημα των Χορηγών, Δωρητών και Αθλοθετών, γι’ αυτό τον λόγο παρακαλούμε θερμά και πάλι, για την δική σας οικονομική υποστήριξη και χορηγία.

Οι Χορηγοί, Δωρητές και Αθλοθέτες στα ΛΥΚΑΙΑ 2022, θα συμπεριληφθούν σε ειδικό κατάλογο που θα δημοσιευθεί στα Μ.Μ.Ε. και το Internet και θα ενσωματωθεί στο επίσημο φυλλάδιο - πρόγραμμα των ΛΥΚΑΙΩΝ 2022 που θα τυπωθεί και θα διανεμηθεί σε 5.000 περίπου αντίτυπα (επισυνάπτεται σε ηλεκτρονικό αρχείο το φυλλάδιο για τα ΛΥΚΑΙΑ 2017).

Τα ΛΥΚΑΙΑ προβάλλουν την Πολιτιστική Κληρονομιά της Πατρίδας μας, έξω από τα στενά τοπικά όρια σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ΛΥΚΑΙΑ είναι υπόθεση όλων μας, είναι χρέος και τιμή για όλους τους Αρκάδες και τους Έλληνες γενικότερα, προς τον Αρχαίο Διαχρονικό Ελληνικό Πολιτισμό της Πατρίδας μας.

(Δ.Τ.)

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Σύλλογος ζητά την οικονομική συνδρομή των μελών του. Ειδικότερα, όπως αναφέρει: 

Ζητούμε την υποστήριξή σας στα πλαίσια των οικονομικών σας δυνατοτήτων. 

Με εκτίμηση, Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος- Ο Αντιπρόεδρος -Η Γεν. Γραμματέας

Ανδρέας Χρ. Κωνσταντίνου - Χρήστος Κ. Κουμουνδούρος - Αντωνία Κυρ. Καραγιάννη

Επικοινωνία:

- Ανδρ. Κωνσταντίνου: 6977 436655, 210 9356866, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. -Χρ.Kουμουνδούρος:6944576065, 2791021154,email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Αντ. Καραγιάννη: 6938 431125, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Σοφ. Κακουλίδου: 69741 19689, 210 2828468, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Γιάν. Κυπριδάκη: 6932 899761, 210 9737687, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. - Αθαν. Στασινός: 6932 708018, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.