Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Διήμερο εκδηλώσεων στη Δημητσάνα για την Πολιούχο Αγία Κυριακή

Η Δημητσάνα γιόρτασε την Πολιούχο Μεγαλομάρτυρα Αγία Κυριακή με διήμερες λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις.  

Την Τετάρτη 06 Ιουλίου 2022, οι εορτασμοί ξεκίνησαν στην έδρα του Δήμου Γορτυνίας με Πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ευσταθίου. Στον πανηγυρικό εσπερινό συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως μας Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης και πλειάδα κληρικών. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Κυριακής, συνοδεία αγήματος και φιλαρμονικής του Στρατού. Έψαλλαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισιάς Πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Χρήστος Κυριακόπουλος αλλά και μέλη της βυζαντινής χορωδίας Μεγαλόπολης.

 Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο τέως Περιφερειάρχης και Υφυπουργός Πέτρος Τατούλης, οι Αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Λαμπρόπουλος και Εμμανουήλ Σκαντζός, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και άλλοι. Οι εορτασμοί της παραμονής ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από την χορευτική ομάδα της Δημητσάνας.

 Ανήμερα, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Προεξέχοντος στον Όρθρο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυρηνείας Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και στη Θεία Λειτουργία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου. Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος και Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος.

 Μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από την επιτύμβια στήλη αφιερωμένη στον εθνομάρτυρα Κύπριο Μητροπολίτη Δημητσάνας Φιλόθεο Χατζή στον προαύλιο χώρο του ναού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από τους επίσημους προσκεκλημένους. Στο σημείο, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά τον οποίο τόνισε ότι η εθνεγερσία του 1821 συνεχίζεται μέχρι την στιγμή που θα αποχωρήσει από τη Κύπρο και ο τελευταίος Τούρκος υπήκοος. Στρατιωτικό Τμήμα και φιλαρμονική του στρατού απέδωσαν τιμές και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν σύσσωμοι τον εθνικό ύμνο.

Ύστερα, με μια σεμνή τελετή και σε ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Γορτυνίας μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας. Στον λόγο του ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης εξυμνώντας τον Τοποτηρητή της Μητροπόλεως μας κ.κ. Ευστάθιο αναφέρθηκε εκτενώς στο σπουδαίο έργο του ανθρωπιστή Μητροπολίτη και την εντεκάχρονη ποιμαντική του δράση στην επαρχία της Γορτυνίας.  

Η Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Λαγκαδίων Πέννυ Μπέτσα ανέγνωσε το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, οι Βουλευτές Αρκαδίας Κωνσταντίνος Βλάσης και Γεώργιος Παπαηλίου και ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, συγχαίροντας μεταξύ των άλλων το Δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη για την πρωτοβουλία να ανακηρυχθεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος Επίτιμος Δημότης Γορτυνίας. Την τιμητική πλακέτα απένειμαν από κοινού στον κ.κ. Ευστάθιο οι κύριοι Κούλης και Παυλόπουλος.    

Το Δήμο Γορτυνίας τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο τέως Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Κώστας Βλάσης, ο Βουλευτής Γεώργιος Παπαηλίου, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος. Ο Διοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Δημήτριος Σκουφίδης, ο Βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου Ταξίαρχος Παναγιώτης Μάνδαλος, ο πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Κατωκωπιάς Κύπρου Ανδρέας Φραγκουλίδης. Ο Οφικιάλιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σούλης Κωνσταντόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι τέως Δήμαρχοι Τάσος Βλάχος και Ιωάννης Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Συλλόγων και αντιπροσωπεία Κυπρίων που είχαν προσέλθει στη Δημητσάνα στα πλαίσια της αδελφοποίησης της τελευταίας με την Κατωκωπιά Κύπρου το 2010.  

Οι διήμερες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από το λαογραφικό χορευτικό όμιλο «Εναλία Γ» της ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και γεύμα το οποίο παρατέθηκε στη Δημητσάνα.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.