Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Γιορτές της Πέτρας 2022- Σύντομος απολογισμός

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/ Άνθη της Πέτρας

4ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ

Οι Γιορτές της Πέτρας που διοργανώνουν τα Άνθη της Πέτρας κάθε καλοκαίρι στα Λαγκάδια Αρκαδίας, επανήλθαν με έντονα φρέσκο «άρωμα» και ισχυρή δυναμική, ύστερα από δύο χρόνια «απουσίας» λόγω των συνθηκών της πανδημίας . Οι φετινές γιορτές  είχαν, ως κεντρικό κορμό, το 4ο Εργαστήριo της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας. Με ημερομηνία έναρξης την Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022, το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι παράλληλες εκδηλώσεις διάρκειας επτά ημερών, ολοκληρώθηκαν  την Κυριακή 31 Ιουλίου, με εξαίρεση την εικαστική  έκθεση με τίτλο «Λαγκαδινοί και Ηπειρώτες μαστόροι της πέτρας: συγγένειες εξ αίματος ή εκ τέχνης;»,  η  οποία συνεχίστηκε μέχρι τις 15 Αυγούστου 2022. 

Συνολικά, 35 νέοι,  προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές Πολυτεχνείων της χώρας αλλά και του εξωτερικού (3), νέοι μηχανικοί, αλλά και 6 μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου  επιλέχθηκαν μεταξύ  70 περίπου ατόμων  που είχαν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή. Ηλθαν στα Λαγκάδια, με ιδιαίτερη διάθεση και ενδιαφέρον, προκειμένου  να συμμετέχουν, επί μία εβδομάδα στο 4ο Εργαστήριo της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, βιώνοντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, όπως χαρακτήρισαν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους.

  Μέσα από ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα τεχνικής κατάρτισης, είχαν την ευκαιρία να «εκτεθούν» σε διάφορες φάσεις της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, που περιελάμβανε την εξόρυξη πέτρας με τον παραδοσιακό τρόπο σε παλιό λατομείο, το πελέκημά της, αλλά και τη δόμησή της πάνω σε υφιστάμενο  ερειπωμένο κτίσμα. Η μεταφορά της τεχνικής γνώσης μέσω της μαθητείας in situ, υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή ιδιαίτερα έμπειρων Λαγκαδινών και προσκεκλημένων  μαστόρων αλλά και διακεκριμένων επιστημόνων των συναφών γνωστικών αντικειμένων. Η παρουσία του ακαδημαϊκού και Ομότιμου Καθηγητή της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ,  κ. Μανώλη Κορρέ και του κ. Βασίλη Γκανιάτσα, Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο ΕΜΠ, ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που υποστήριξε το 4ο Εργαστήριο  της τέχνης της πέτρας, αποτέλεσε την εγγύηση για την υψηλή ποιότητα όλων των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων  που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του Εργαστηρίου.  Το τεχνικό σεμινάριο για την παραδοσιακή γεφυροποιία (στο γεφύρι του Κούκου) και μία εσπερίδα για την ξερολιθιά, εμπλούτισαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ως πρώτο σημαντικό αποτύπωμα  των πρωτοβουλιών και δράσεων που αναλαμβάνει και υλοποιεί το σωματείο μας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  η έκθεση αυτοψίας του Μ. Κορρέ (έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας) που αφορά την κατασκευή του γεφυριού του Κούκου. Με  την  επιστημονική τεκμηρίωση του ακαδημαϊκού κ. Μ. Κορρέ,  αναδεικνύεται και η σπουδαία μαστοροσύνη του Λαγκαδινού λαϊκού αρχιτέκτονα,  Αντώνη Κάτσαινου.  

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.