Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Εκδήλωση προς τιμή του ήρωα του 1821, Νικηταρά, στο Τουρκολέκα

Φωτογραφία: Δελτίο τύπου/ Δήμος Μεγαλόπολης

Πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 27 Αυγούστου 2022 η εκδήλωση προς τιμή του ήρωα του 1821, Νικηταρά, στην Κοινότητα Τουρκολέκα του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) είναι μια εξέχουσα και ηρωική φυσιογνωμία του επαναστατικού αγώνα του 21. Ανιψιός του Θ.Κολοκοτρώνη ήταν ευρύτερα γνωστός σαν δεξί του χέρι. Έμεινε γνωστός και μέσα από το ψευδώνυμό του, ως ο Τουρκοφάγος. Τίμιος και ανιδιοτελής, από την αρχή της επανάστασης βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή στο πλευρό του θείου του, Κολοκοτρώνη. Πήρε μέρος και πρωταγωνίστησε σε πολλές μεγάλες και νικηφόρες μάχες:

Βαλτέτσι, Δολιανά, Τριπολιτσά, Δερβενάκια, Αγιονόρι, Άγιος-Σώστης.

Όταν τον ρώτησε ο Τερτσέτης γιατί έμεινε φτωχός και δεν πήρε ποτέ του λάφυρα από τις μάχες, ο Νικηταράς απάντησε: «Πραματευτής δεν ήμουνα. Η μοίρα μου το θέλησε να γίνω καπετάνιος. Μα δε θα ήτανε σωστό να κάμω πραμάτεια το καπετανιλίκι μου για να καζαντίσω». Πέθανε πάμπτωχος στις 25 Σεπτεμβρίου 1849.

Τελέστηκε Επιμνημόνευση Δέηση χοροστατούντος του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας κκ. Ευστάθιου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Βερβεσός. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική Μεγαλόπολης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Σιέμπος, Παναγιώτης Μανιάτης και Γιάννης Μπουγιούκος, ο Σμήναρχος ιπτάμενος  Υποδιοικητής της 124 ΠΒΕ κ. Μαργαρίτης Μουμούρης, ο Υπαστυνόμος Β΄κ. Λειβαδίτης Γεώργιος, ο Υποπυραγός Χρήστος Αγγελόπουλος,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Μιχόπουλος,Πολύβιος Κακκαβάς,Σταύρος Αθανασόπουλος και Νίκος Μπελιάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Τουρκολέκα κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος των Δολιανών κ. Δημήτριος Νεγκλής, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος πολιτών.

(Δ.Τ.)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.