Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Ζωντάνεψαν" μνήμες της Μικράς Ασίας στην Τρίπολη (pics, vid.)

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Εορτασμός "Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας" στην Τρίπολη- Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η επέτειος των 100 χρόνων από τη "Μικρασιατική Καταστροφή", έδωσαν άλλη "υπόσταση" στο φετινό εορτασμό της "Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας", λόγω και των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Σύλλογος της περιοχής των Φιλικών, η "Πανπροσφυγική Ένωση"- με την αρωγή του Δήμου Τρίπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τιμώμενο, ουσιαστικά, πρόσωπο ήταν ο τοπικός ευεργέτης, επίτιμος δημότης και πρόσφυγας, κ. Γιώργος Καραγιάννης, προς τιμήν του οποίου έχει μετονομαστεί η πλατεία των Φιλικών σε "Πλατεία Προσφύγων της Μικράς Ασίας- Γιώργος Καραγιάννης". Το γλυπτό που κοσμεί την πλατεία, ως γνωστόν, αποτελεί δωρεά του ιδίου και της οικογενείας του στην Αρκαδική πρωτεύουσα.

Παρότι ο κ. Καραγιάννης αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, παρευρέθηκε στις σημερινές εκδηλώσεις στην Τρίπολη και τιμήθηκε, δεόντως, από το Σύλλογο της περιοχής των Φιλικών αλλά και τις Αρχέ του τόπου, τόσο για την προσφορά του όσο και για το γεγονός πως στο πρόσωπό του "ενσαρκώνεται" η μνήμη που σχετίζεται με ιδιαίτερα σημαντικά, για τον Ελληνισμό, γεγονότα. Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση από την τιμή που του έγινε, ενώ για τον κ. Καραγιάννη μίλησε και ο βιογράφος του, δημοσιογράφος, κ. Πανος Καλουδάς.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις, περιελάμβαναν την καθιερωμένη λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης, χαιρετισμούς από εκπροσώπους της Πολιτείας στην πλατεία "Προσφύγων της Μικράς Ασίας- Γιώργος Καραγιάννης" και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει αφιερωθεί στους πρόσφυγες και την ίδια τη "Μικρασιατική Καταστροφή". Στις εκδηλώσεις συμμετείχε στρατιωτικό άγημα, η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης ενώ παρουσιάστρια της τελετής επί της πλατείας ήταν η κ. Στέλλα Δρακοπούλου.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κ. Γιώργος Παπαηλιού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα διδάγματα που πρέπει ν' αντληθούν από τα τραγικά γεγονότα του 1922. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Ελληνικός Στρατός δεν ηττήθηκε από τον Τουρκικό αλλά από την εσωτερική διχόνοια που "μάστιζε" την Ελλάδα, ενώ ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιούμης, εξήρε, μεταξύ άλλων, το ρόλο που έχουν "παίξει" οι πρόσφυγες στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή τόσο της χώρας όσο και της Τρίπολης.

Πέραν από τους προαναφερθέντες, στέφανα κατέθεσαν ο διοικητής της τετάρτης μεραρχίας πεζικού "Πελοπόννησος" αλλά κι εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ένα απόσπασμα από τον "Πανηγυρικό" της ημέρας που εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου "Η Πανπροσφυγική Ένωση" και Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης, κ. Νίκος Τσιαμούλος:

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.