Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Η ιστορία του Χρ. Τζιμόγιαννη από το Μαυρογιάννη Αρκαδίας

Αποτελεί τον πυρήνα του ντοκιμαντέρ "Μνήμες από τις χαμένες Πατρίδες" που γυρίστηκε στην Τρίπολη με το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης να συνδράμει σημαντικά.

Σε ανάρτηση που έγινε στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρεται:

Στιγμές από τα τελευταία γυρίσματα του ιστορικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μνήμες από τις χαμένες Πατρίδες», που σκηνοθετεί ο Φίλιππος Κωνσταντόπουλος, βασισμένο στο προσωπικό ημερολόγιο του στρατιώτη Χρήστου Τζιμόγιαννη, που γεννήθηκε στο Μαυρογιάννη Αρκαδίας, ξενιτεύτηκε στην Αμερική για να «καζαντίσει» όπως ο ίδιος γράφει στο ημερολόγιο και ορμώμενος από μια εσωτερική δύναμη πατριωτισμού επέστρεψε εθελοντικά στην Ελλάδα για να καταταγεί εθελοντής στο Στρατό και να πολεμήσει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. 

Τα γυρίσματα έγιναν σε διάφορα σημεία της Τρίπολης, όπως το Παλαιό Δημαρχείο, η Οικία Τσιχριτζή και το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης που υποστηρίζει την παραγωγή με αρχειακό υλικό, τεχνογνωσία και πηγές ιστορικής έρευνας. 

Η στολή εποχής είναι μια ευγενική χορηγία προς το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης από τον αγαπητό φίλο Σπύρο Τσαρτσίδη και τις εξαιρετικές συλλογές του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Μιχάλη Τσαρτσίδη Σιδηροκάστρου Σερρών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Τσαρτσίδης, δημιουργός του Μουσείου, έχει τη χαρά να βλέπει σήμερα τις συλλογές του και το Μουσείο του να περνά σταδιακά στην τρίτη γενιά της οικογενείας, στα εγγόνια του, που συνεχίζουν με το ίδιο πάθος του πατέρα τους και του παππού τους να συλλέγουν κειμήλια, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και με την ομάδα ιστορικής αναβίωσης να θυμίζουν βιωματικά στιγμές δόξας των μαχών του Ελληνικού Στρατού και της δράσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με έμφαση στη μάχη των οχυρών.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.