Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: "Αποκαλύφθηκε" ο ανδριάντας του Μανώλη Δούνια (pics)

Φωτογραφία: arcadia938.gr

"Αποκατάσταση μιας αδικίας" χαρακτηρίστηκε από πολλούς η σημερινή τιμή στον "πρωτοπορθητή της Τριπολιτσάς", Μανώλη Δούνια

Σε μια "φορτισμένη" συναισθηματικά τελετή, που έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου 2022, η πόλη της Τρίπολης, απέδωσε στον Έλληνα αγωνιστή τη θέση που του αρμόζει: Στην οδό Ναυπλίου, κοντά στο σημείο απ' όπου ο ίδιος, με την εφευρετικότητά του και το θάρρος του, κατάφερε να επισπεύσει την άλωση της πόλης και, μάλιστα, χωρίς πολλές απώλειες για τους Έλληνες επαναστάτες.

Τον ανδριάντα αποκάλυψαν ο Υπουργός των Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης, ο Δήμαρχος Τρίπολης, κ. Κώστας Τζιουμης και ο δωρητής του μνημείου, ομογενής Αρκάς, κ. Χρήστος. Α. Καλογερόπουλος.

Μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, επιμνημόσυνη δέηση, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.

Το πρόγραμμα της τελετής περιελάμβανε, επίσης, σύντομο χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Τρίπολης, τον Υπουργό των Εσωτερικων, τον Βουλευτή, κ. Παπαηλιου, τον Βουλευτή, κ. Βλάση, τον δωρητή, κ. Καλογερόπουλος, τον γλύπτη που φιλοτέχνησε το έργο, κ. Ιωάννη Μπαρδη , τον Δήμαρχο Β. Κυνουρίας, κ. Καμπύλη και ομιλία σχετικά με το ρόλο που έπαιξε ο τιμώμενος ήρωας κατά την Άλωση της Τριπολιτσάς από τον κ. Ηλία Χαλκιά, Φιλόλογο.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Βορίδης, μετέφερε, μεταξύ άλλων,  τις θερμές ευχαριστίες του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον δωρητή του έργου, κ. Καλογερόπουλο.

Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική και χορούς, από σύνολα προερχόμενα από τον Πραστο Β. Κυνουρίας, τόπο καταγωγής του Μανώλη Δουνια.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.