Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Περπάτημα στα ίχνη του τείχους της Τριπολιτσάς

Φωτογραφία: ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: ΣΑΟΟ

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων.

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων  (ΣΑΟΟ)  θέλοντας να  τιμήσει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο την 201η επέτειο από την Άλωση της Tριπολιτσάς,  θα περπατήσει πάνω στα ίχνη του τείχους της πόλης, που είχε μήκος  4.100 μ. περίπου, όπως αυτό υπήρχε μέχρι την κατεδάφισή του και την καταστροφή της πόλης από τον Ιμπραήμ Πασά της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο του 1828. 

Ο Ιωάννης  Καποδίστριας,  όταν επισκέφτηκε την πόλη στις 11 Ιουνίου 1828, αντίκρισε κατεστραμμένα τείχη, ερειπωμένες εκκλησίες και πυρπολημένες οικίες και έδωσε εντολή στους πολεοδόμους Σταμάτη  Bούλγαρη  και  Auguste  - Theodore  Garnot να συντάξουν το σχέδιο της νέας πόλης. 

Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022.

Τα ίχνη αυτά ταυτίζονται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, με  δρόμους της σύγχρονης πόλης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δελτίο Τύπου όσοι συμμετέχουν θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις θέσεις των οκτώ πυλών του τείχους και μερικών προμαχώνων, ενώ θα γίνεται αναφορά σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα.  

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, την ιστορία  και στους τόπους τόσο της οθωμανικής όσο και της σύγχρονης πόλης.  

Οδηγοί μας θα είναι η Δέσποινα Σταμπουλόγλου -  Φρέντζου,  Αρχιτέκτων  Μηχανικός και Πολεοδόμος , ο Κωνσταντίνος Φρέντζος,  Πολιτικός  Μηχανικός  - Συγκοινωνιολόγος και ο  Παναγιώτης Βέμμος,  Μαθηματικός. 

Σημείο συνάντησης, η πύλη Λεονταρίου, στη διασταύρωση των οδών Καλαμών,  Χατζησαράντου και  Αγίου Τρύφωνος, με ώρα εκκίνησης 4 μ.μ. και κατεύθυνση προς τη Δεξαμενή, με περιφορά από δυτικά προς ανατολικά.

Το συνολικό μήκος της πορείας είναι 5 χιλιόμετρα περίπου και η διάρκειά της δύο ώρες. 

Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές δράσεις του Συλλόγου.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.