"Η Αρκαδία των Περιηγητών" παρουσιάστηκε στην Αθήνα (vid)
Πρόκειται για συγγραφικό έργο, ιδιαίτερης σημασίας, το οποίο "πλουτίζει" την σχετική ιστοριογραφία
Ειδικότερα, η παρουσίαση του επετειακού τόμου «Η Αρκαδία των Περιηγητών» του συγγραφέα κ. Βασίλη Καρδάση, σε έκδοση του Δήμου Τρίπολης, πραγματοποιήθηκε –το βράδυ της Παρασκευής (4/11/2022)- στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13 στην Αθήνα).
Το έργο παρουσίασαν ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά και οι κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Σταθάκης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Πηνελόπη Γαβρά.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης, ανέφερε τα εξής:
Προσέλληνες και Προσελήνιοι… Πελασγοί… Αρκάδες.
Οι αυτόχθονες, οι παλαιότεροι των Ελλήνων, οι υπερήφανοι και ευτυχείς κάτοικοι της Πελασγίας αρχικά, της Απίας ύστερα, της Αρκαδίας τελικά και οριστικά. Της Αρκαδίας του μύθου και της ουτοπίας, του Πάνα και των Μαιναλίδων Μουσών, της ονειρικής και παραδείσιας χώρας του Γκαίτε και του Σίλλερ και των άλλων μεγάλων ρομαντικών της «Ακαδημίας των Αρκάδων», των Δυτικοευρωπαίων της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, που σε μια Αρκαδία αναζήτησαν την ηρεμία, τη γαλήνη, την ευτυχία.
Κι εμείς; Οι σημερινοί Αρκάδες … Έχουμε την κληρονομιά και την ευθύνη – και, πάντως, τη μοίρα των κατοίκων και των οδοιπόρων μιας πανάρχαιης διαδρομής, - έχουμε την τύχη ή το βάρος το ωραίο να ζούμε στην και να διαχειριζόμαστε την «Άρκα Διός», την κιβωτό δηλαδή του Δία, ή την ‘’Άρκεμ’’, την ακρόπολη δηλαδή της Πελοποννήσου, το φρούριο του Μοριά …Παίρνετε όποια ετυμολογία της λέξης θέλετε!
Αυτή την Αρκαδία, την φανταστική και την πραγματική, θέλουν να γνωρίσουν και να επισκέπτονται περιηγητές και ταξιδευτές ποικίλοι – από την Δύση και την Ανατολή. Και καταγράφουν εικόνες, τοπία, έθιμα, γεγονότα, ανθρώπους. Από τον Οθωμανό Εβλιάς Τσελεμπή των μέσων του 17ου αιώνα μέχρι την Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του 1829, από τον Μαξίμ Ρεμπώ, που έζησε και πήρε μέρος στη Μεγάλη Επανάστασή μας μέχρι τον Έντουαρντ Γκίφφαρντ που ήρθε στα μέρη μας μετά την απελευθέρωση, από τον 17ο αιώνα μέχρι και τα μισά του 19ου, έχουμε περιηγητές και αφηγητές της κατάστασης και της ζωής της Αρκαδίας και των Αρκάδων. Αυτή τη ζωή, αυτή την εικόνα , την κατά το μάλλον ή ήττον αντικειμενική και αληθινή, θέλουμε να γνωρίζουμε και να γνωρίζουν οι νεώτεροι – και όχι μόνον οι Αρκάδες - μέσα από την σήμερα παρουσιαζόμενη έκδοση.
Την ευθύνη και την τιμή της έκδοσης αυτής ανέλαβε η επιφανέστερη, ίσως, από τις νεώτερες θυγατέρες της Αρκαδίας, η Ντρομπολιτσά του Κολοκοτρώνη, η δική μας Τρίπολη, ο Δήμος Τρίπολης.
Ως δήμαρχος την παραδίδω στην κρίση των συμπολιτών μου, των συνελλήνων, των ειδικών της Ιστοριογραφίας. Και, βέβαια, θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους συντελεστές της έκδοσης αυτής: τον καθηγητή Βασίλη Καρδάση, πρωτίστως, αλλά και τον Βαγγέλη Κασσαβέτη και τον Ηλία Κολοβό και την Νεκταρία Πιταριδάκη.
Ευχαριστώ, φυσικά, τους εκλεκτούς παρουσιαστές του τόμου, τους κ.κ Προκόπη Παυλόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Σταθάκη, και Βασίλη Καρδάση και την συντονίστρια της παρουσίασης, πατριώτισσά μας, δημοσιογράφο κα Πηνελόπη Γαβρά, και όλες και όλους, όσες και όσοι παρίστασθε στην αποψινή εκδήλωση.
Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων:
Χάρη στην πολυσχιδή και, ταυτοχρόνως, πρωτοποριακή δραστηριότητα του Δήμου Τρίπολης, υπό την «καθοδήγηση» του Δημάρχου κ. Κώστα Τζιούμη, και μ’ επιμέλεια του κ. Βασίλη Καρδάση -στον οποίο συμπαραστάθηκαν, στο πλαίσιο μιας άκρως παραγωγικής συνεργασίας, ο κ. Ηλίας Κολοβός και ο κ. Ευάγγελος Κασσαβέτης- εκδόθηκε φέτος ο τόμος «Η Αρκαδία των Περιηγητών». Ένας τόμος πραγματικό «κόσμημα» για την ιστορική διαδρομή της Αρκαδίας, που προστίθεται στα πολλά και σημαντικά αφιερώματα του Δήμου Τρίπολης για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821. Και κατ’ εξοχήν στ’ αφιερώματα για τα όσα διαδραματίσθηκαν την εποχή εκείνη στην Γη της Αρκαδίας, με κυριότερο «σταθμό», την Άλωση της Τριπολιτσάς, την 23η Σεπτεμβρίου 1821. Γεγονός, στο οποίο θα επανέλθω καταλήγοντας, αισθανόμενος το χρέος της αποκατάστασης της αδήριτης ιστορικής αλήθειας απέναντι σε αδίστακτους -και, ακόμη χειρότερα, προκλητικώς αδαείς ιστορικώς- «παραχαράκτες» αμάχητων τεκμηρίων ως προς τον δίκαιο Αγώνα των Προγόνων μας «πρωτεργατών» της Εθνεγερσίας του 1821.
<...>Ολοκληρώνω τις λίγες αυτές σκέψεις μου για τον τόμο «Η Αρκαδία των Περιηγητών» με την πρόσθετη, αν και αυτονόητη, επισήμανση ότι το έργο συνιστά μέγιστη προσφορά του Δήμου Τρίπολης, του Δημάρχου Τρίπολης και των λοιπών συντελεστών της έκδοσης στην καταγραφή της όλης ιστορικής πορείας της Αρκαδίας, από τις παρυφές του μύθου και της Προϊστορίας και ως την «έκρηξη» της Εθνεγερσίας του 1821. Και κατά τούτο ο τόμος «Η Αρκαδία των Περιηγητών» είναι και ένα είδος οφειλόμενης «σπονδής» στην συμβολή της Αρκαδίας και των Αρκάδων ως προς την ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821. Διότι αποτελεί πλέον «κοινό τόπο», από ιστορική έποψη, ότι η Άλωση της Τριπολιτσάς ήταν το «έναυσμα» και το «θεμέλιο» για την ευόδωση της Εθνεγερσίας του 1821 με τον Στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη -ακριβώς για το ιδιοφυές στρατήγημά του- να μένει για πάντα στην Ιστορία μας ως οιονεί «συνιδρυτής» -μαζί με τον Πρώτο Κυβερνήτη, τον Ιωάννη Καποδίστρια, για την δολοφονία του οποίου θ’ απολογούμαστε διαχρονικώς- του Νεότερου Ελληνικού Κράτους. Πραγματικά, δίχως την Άλωση της Τριπολιτσάς η Εθνεγερσία του 1821 δεν θα είχε οδηγηθεί, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, στην ίδρυση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1821. Όσο για τα αδιανόητα μυθεύματα ως προς τις συνθήκες, υπό τις οποίες συντελέσθηκε η επική Άλωση της Τριπολιτσάς -που, δυστυχώς, «αναμασούν» και κάποιοι intra muros αδαείς «ιστορικοί» μας -συγχαίρω τους συντελεστές έκδοσης του τόμου «Η Αρκαδία των Περιηγητών» διότι επέλεξαν, και ορθώς, να προτάξουν τις σκέψεις του Γάλλου Maxime Raybaud, in «Memoires sur la Grèce» (Paris, 1824, σελ. XIII-XIV). Σκέψεις, οι οποίες καταλήγουν στο δίκαιο συμπέρασμα ότι η όλη εξέλιξη της Μάχης της Τριπολιτσάς ήταν επιβεβλημένη στα «δίσεκτα» και «δυστοπικά» εκείνα χρόνια, αφού η Ελλάδα «δεν μπορούσε να βγει από την άβυσσο στην οποία είχε βυθιστεί εξαιτίας της πολύχρονης δουλείας, ούτε με συμβιβασμούς, ούτε με θαύματα, αλλά με πολύ θάρρος.
Σχόλια