Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Μεγαλόπολη: Εκδήλωση προς τιμή του Ήρωα Γρηγορίου Βαλκανά στους Χράνους

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου Δήμος Μεγαλόπολης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στην Κοινότητα Χράνων του Δήμου Μεγαλόπολης, εκδήλωση μνήμης του πρώτου πεσόντα Ήρωα Αεροπόρου Γρηγορίου Βαλκανά, κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

 Ο Γρηγόριος Βαλκανάς – Σμηνίας, ο οποίος καταγόταν από την Κοινότητα Χράνων του Δήμου Μεγαλόπολης, ήταν ο πρώτος πιλότος καμικάζι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θυσιάστηκε ηρωικά για την πατρίδα σε αερομαχία την 18η Νοεμβρίου 1940 στην Κορυτσά.

 Στις 18 Νοεμβρίου 1940, ο μόλις 24 ετών αεροπόρος Γρηγόριος Βαλκανάς, σε διατεταγμένη αποστολή περιπολίας με αεροπλάνο της 23ης Μοίρας Διώξεως, ενεπλάκη σε αερομαχία με ιταλικά αεροσκάφη στη ΒΑ Κορυτσά. Όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά που έβαλε κατά των εχθρών, εμβόλισε με το αεροπλάνο του ιταλικό καταδιωκτικό, με αποτέλεσμα αμφότερα τα αεροπλάνα να πιάσουν φωτιά και τα πληρώματά τους να χάσουν τη ζωή τους.

 Με την υπέρτατη ηρωική πράξη του αψήφησε το θάνατο, έδωσε τη ζωή του κυριολεκτικά στο άνθος της ηλικίας του, για να υπηρετήσει την Πατρίδα του, για να υπερασπισθεί την Ελευθερία.

 Αιωνία η μνήμη του. Αθάνατος. 

 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:

 Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο Υποστράτηγος Διοικητής ΔΙΚΕ κ. Σκουφίδης Δημήτριος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Κυριακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Σιέμπος, ο Πρόεδρος της ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ κ. Παναγιώτης Μπούρας, ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης Σμήναρχος κ. Φωτόπουλος Δημήτριος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κώστας Μιχόπουλος και Σταύρος Αθανασόπουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος  Μεγαλόπολης Αστυνόμος Β κ. Παναγιώτης Κουρτέσης, ο Υποπυραγός κ. Νικόλαος Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χράνων κ. Φώτιος Σίκαλης, μέλη της οικογένειας του Ήρωα Αεροπόρου Γρηγορίου Βαλκανά, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολίτες.

Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική Μεγαλόπολης.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.