Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Εκδήλωση μνήμης για τα 180 χρόνια από το θάνατο του Θ. Κολοκοτρώνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε φέτος η επέτειος των 180 χρόνων από το θάνατο του Γέρου του Μοριά από την Παγγορτυνιακή Ένωση την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση τελέσθηκε το καθιερωμένο από το 1990 μνημόσυνο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, χοροστατούντος του Επισκόπου Ανδρούσης Kωνστάντιου, ως εκπρόσωπου του Αρχιεπισκόπου. Για το βίο του Ήρωα μίλησε ο συμπατριώτης μας από τη Δόξα, Δημήτριος Κανελλόπουλος, διδάκτορας φιλολογίας.

Στη συνέχεια όλοι εν πομπή με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων κατευθύνθηκαν στον παρακείμενο ανδριάντα του Γέρου του Μοριά, προ της Παλαιάς Βουλής, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου, τους Δήμους Αθηναίων και Γορτυνίας, καθώς και δεκάδες φορείς και Συλλόγους.

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς μπροστά από την Παλαιά Βουλή και κέρασμα από την Παγγορτυνιακή σε όλους με γλυκά από τη Δημητσάνα και τσίπουρο.

Το Δ.Σ της Παγγορτυνιακής Ένωσης θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους αψήφησαν το δύσκολο καιρό και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά  για τη συμμετοχή τους:

• Το λαογραφικό Σύλλογο «Μωραΐτες εν χορώ», το Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου και την Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου που με τις υπέροχες φορεσιές τους έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.

• Τους μουσικούς Βασίλη Οικονόμου, Γιώργο Δαλιάνη, Κώστα Κοπανιτσάνο και Λευτέρη Μαντζιούκα για την υπέροχη απόδοση των Κολοκοτρωνέικων σκοπών με πίπιζες, κλαρίνο και νταούλια.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία Πελοποννησιακών Σωματείων Ελλάδος συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση με αντιπροσωπεία Συλλόγων της από όλη τη χώρα με παραδοσιακές φορεσιές, ενώ διοργάνωσε αμέσως μετά εκδήλωση για τον Ήρωα στην αίθουσα του Παρνασσού με ομιλητή τον Μητροπολίτη Μάνης.

 

 

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.