Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: Οι προσεχείς Πασχαλινές εκδηλώσεις του Δήμου

Φωτογραφία: tripolis.gr

Η ανακοίνωση του Δήμου Τρίπολης για τις προσεχείς Πασχαλινές εκδηλώσεις

Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου

11:30 π.μ Κυριακή των Βαΐων, στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, στις., μουσική για το Θείο Πάθος από τον Μπαχ έως τον Θεοδωράκη.

Με αφετηρία τις εμβληματικές άριες του έργου Κατά Ματθαίον Πάθη του J. S. Bach(1727), αλλά και το Requiemτου Gabriel Faure(1890), αντλούμε έργα για τη Μεγάλη Εβδομάδα από την εργογραφία των Ελλήνων συνθετών. Πηγαίνοντας πίσω στον 10ο αιώνα, και λαμβάνοντας ως αφετηρία την ποιήτρια και συνθέτρια Κασσία, αναζητούμε το ταξίδι του ευρύτατα γνωστού ύμνου της στον 19ο και 20ό αιώνα της ελληνικής δημιουργίας: Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος, Ιωάννης Σακελλαρίδης, Θεμιστοκλής Πολυκράτης. Καταληκτική η εκδοχή του 17ετή Μίκη Θεοδωράκη, η οποία συνετέθη στην Τρίπολη Αρκαδίας τη Σαρακοστή του 1942, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον μουσικής επαναπροσέγγισης του Θείου Πάθος («Μάχη των τριών Κασσιανών»).

Την εκτέλεση του μουσικού προγράμματος αναλαμβάνουν, η λυρική σοπράνο Γεωργία Μπαλαμπίνη και η οργανίστα Μαγδαληνή Καλοπανά.

 

-----------------------------

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου

9:00 μ.μ. Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Η μεικτή χορωδία "Ορφέας Τρίπολης" θα παρουσιάσει στο το έργο " Come to the cross and remember". Ένα σύγχρονο, πρωτότυπο και ολοκληρωμένο έργο του Άγγλου συνθέτη Pepper Choplin με μουσική, τραγούδι και αφήγηση, γραμμένο και προσαρμοσμένο για χορωδία απ' τον ίδιο και ενορχηστρωμένο από τον Michael Lawrence. Πραγματεύεται τις τελευταίες μέρες του Ιησού από τη θριαμβευτική είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την Προδοσία για τριάντα αργύρια έως τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Τα σύμβολα της ιστορίας απεικονίζονται στη σκηνή του θεάτρου με δραματουργικό τρόπο. Τα Βάια, ο Άρτος και το Δοχείο, τα λουλούδια, τα Τριάντα Αργύρια, ο Μανδύας, το Ακάνθινο Στεφάνι, τα Καρφιά και το Ιερό Σάβανο θα τοποθετηθούν ευλαβικά μπροστά στο Σταυρό της Θυσίας, το υπέρτατο Σύμβολο της ολοκλήρωσης του σχεδίου του Θεού για τη Σωτηρία των ανθρώπων.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.