Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Τρίπολη: Στις εκδηλώσεις τιμής προς τους φιλέλληνες o Π. Νίκας

Φωτογραφία: ppel.gov.gr

Εκδηλώσεις-τιμής για  τους εκατοντάδες φιλέλληνες που αγωνίστηκαν στο πλάι των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821.

"Οι φιλέλληνες, βοήθησαν τους επαναστατημένους Ελληνες και τους θυμόμαστε πάντα. Λειτουργούν ως παράδειγμα και οδηγία για εμάς και όλοι εμείς, από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε, πάντα, υπέρ των αδυνάτων, υπέρ αυτών που αγωνίζονται και μάχονται για τα δίκαια του λαού και της χώρας τους".

Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας το πρωί της Κυριακής 23 Απριλίου, τόσο στην Τρίπολη όσο και Ναύπλιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για να τιμήσει τους εκατοντάδες φιλέλληνες που αγωνίστηκαν στο πλάι των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821: "Οι φιλέλληνες, ενέπνευσαν και κινητοποίησαν τους Ευρωπαίους για τον Αγώνα του 1821, ιδίως μετά από σημαντικές στιγμές της Επανάστασης. Ηταν ένας αγώνας παγκόσμιος", τόνισε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης, υπενθυμίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει ονοματίσει την πρώτη από τις σήραγγες του αυτοκινητόδρομου Α7 ως "σήραγγα Φιλελλήνων" επιθυμώντας να αποδώσει τιμή στους ανθρώπους εκείνους που συνέδραμαν τους επαναστατημένους Ελληνες, θυσιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ζωή τους.

Ειδικότερα το πρωί της Κυριακής, στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση προ των προτομών των Αμερικανών φιλελλήνων Εντουαρντ Εβερετ και Σάμιουελ Χάου, ακολούθησε κατάθεση στεφανιών και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από την Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.

Εκτός από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, o αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Οικονομίας, Παιδείας, Οργάνωσης, Δίκαιης Μετάβασης (Μεγαλόπολη) και ΣΔΙΤ απορριμμάτων Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο δήμαρχος της αρκαδικής πρωτεύουσας Κώστας Τζιούμης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων κ.α.

Εξ άλλου, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο Ναύπλιο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στον καθολικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μετά την οποία απέθεσε άνθη στην κρύπτη φύλαξης των οστών των φιλελλήνων, όπως και ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο στο μνημείο των Φιλελλήνων, στην ομώνυμη πλατεία στην παραλία Ναυπλίου, όπου στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφανιών.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Ανδρέας Πουλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαντζούνης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και από την Καθολική κοινότητα του Ναυπλίου κ.α.

(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.