Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του "Μισανθρώπου" της Θ.Ο. Τρίπολης

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Κυριακή, 14 Μαϊου 2023, Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο Τρίπολης

Η πολύμηνη προετοιμασία της Θεατρικής Ομάδας Τρίπολης "οδήγησε" σ' εννέα παραστάσεις, με το Δημοτικό Θέατρο σχεδόν γεμάτο καθημερινώς, ενώ τα σχόλια, εκ μέρους της συντριπτικής πλειοψηφίας των θεατών, ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά.

"Έκλεισε", έτσι, ο κύκλος των παραστάσεων του έργου "Ο Μισάνθρωπος" του Μολιέρου, σε μια δραματουργική απόδοση μεικτού ύφους, που "έκλεινε" το μάτι στη "συνθήκη" που δημιουργεί το "ανέβασμα" ενός διαχρονικού θεατρικού έργου, χωρίς να υποτιμά την "συγχρονικότητά" του.

Αν μη τι άλλο, η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης απέδειξε, γι' άλλη μια φορά, πως μπορεί ν' "αναμετρηθεί" με κλασικά έργα, χωρίς να.."τρέμει" τη σύγκριση με επαγγελματίες του χώρου. Εν προκειμένω, ένα έργο "δύστροπο" και, πιθανώς, "κουραστικό" για το σύγχρονο θεατή, μετατράπηκε, εν πολλοίς, σε μια αισθητική, θεατρική εμπειρία που, σίγουρα, είναι αξιοσημείωτη.

Φυσικά, ως συμμετέχων, στη διαδικασία, δεν μπορώ να είμαι, αυτό που περιγράφουν πολλοί- με ασάφεια και, συχνά, υποκριτικά..- ως "αντικειμενικός". Επειδή, όμως, προσπαθώ, συνειδητά, να είμαι αποστασιοποιημένος- όσο είναι αυτό εφικτό..-, θα ήθελα να επισημάνω 2-3 πράγματα:

- Ουδέποτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει παράσταση για την οποία δεν θα υπάρχουν "ενστάσεις". Αν όντως υπήρξε, αυτό σημαίνει, απλά, ότι κανένας δεν ασχολήθηκε μ' αυτήν, είτε λόγω αδυναμίας είτε, συχνότερα, λόγω αδιαφορίας.

- Αυτοί που συμμετέχουν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, σε μια τέτοια προσπάθεια "ερασιτεχνικής" φύσεως, κερδίζουν πράγματα που, ευτυχώς, κανείς δεν μπορεί να τους αφαιρέσει, ότι κι αν συμβεί. 

- Οι αναπαραστατικές τέχνες προορίζονται για παράσταση, άρα θα πρέπει να βρουν και κοινό..Ειδικά, όταν η "επιβίωση" κάποιου, στηρίζεται σε αυτό. Προφανώς, έχουν υπάρξει πάμπολλες παραστάσεις, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κλπ που ήταν και είναι δημοφιλείς ενώ πρόκειται για..."σκ@τ@ πατημένα"- θα μου συγχωρήσετε την αγοραία έκφραση. Το θέμα, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, είναι ποιος "έμαθε" το κοινό στην κακογουστία και την ανοησία...

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.