Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

"Aρκαδικός Ιδεαλισμός" στο Παρίσι (pics)

Φωτογραφία: arcadia938.gr

Θεματική έκθεση στο περίφημο μουσείο "Οrsay" της Γαλλικής πρωτεύουσας, αφιερώνει μέρος της στην Αρκαδία

Πρόκειται, βέβαια, για την ιδεαλιστική version της Αρκαδίας, ως μιας περιοχής όπου η ζωή είναι απλή και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Όπως αναφέρουν οι επιμελητές της έκθεσης, παρουσιάζονται έργα ζωγράφων οι οποίοι στράφηκαν σε θέματα αντίστοιχα, προκειμένου να εκδηλώσουν τον "φόβο" που δημιουργήθηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα, όταν η Βιομηχανική Επανάσταση και η εξάπλωση των σιδηροδρόμων προκάλεσαν συναισθήματα "άγχους" σε καλλιτέχνες, κυρίως στους Γάλλους "ρομαντικούς".

Οι τελευταίοι, σε αντιδιαστολή με τους "ιμπρεσιονιστές" αλλά και άλλους δημιουργούς, που εξέφρασαν τις, τότε, "νεωτερικές" τάσεις, παρέμειναν στην αποτύπωση ενός πλαισίου, βασισμένου στην απλότητα του "αρκαδικού τοπίου", όπως αυτό είχε "μεταφραστεί" μέσα από τα έργα του ευρωπαϊκού "ρομαντισμού".

Αξιόλογα δείγματα της παραπάνω τάσης, παρουσιάζονται, αυτή την εποχή, σε αίθουσα του μουσείου "Orsay", το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, στεγάζεται σε παλαιό, σιδηροδρομικό σταθμό και φημίζεται για τη συλλογή έργων από διάσημους "ιμπρεσιονιστές" που διαθέτει.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.