Πολιτισμος - Εκδηλωσεις

Όλα όσα θα γίνουν στον 6ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης "Γρηγόρης Λαμπράκης"

Φωτογραφία: Δελτίο Τύπου

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας δημοσίευσε την προκήρυξη του αγώνα-σύμβολο της Τρίπολης, που θα γίνει την Κυριακή 19 Μαΐου.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αρκαδίας καλεί τα μέλη της ένωσης και το λαό του νομού να δώσουν μαζικά το παρόν στις εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και στον 6ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης  «Γρηγόρης Λαμπράκης» - Ημιμαραθώνιος. 

Φέτος  ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  19 Μαΐου, στις 6μμ. Ο τερματισμός και οι απονομές θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Άρεως.  

Υ.Γ. Όσοι θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά στην οργάνωση του 6ου  Αγώνα Δρόμου Ειρήνης μπορούν να απευθύνονται στην οργανωτική επιτροπή του αγώνα.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

6ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» (21 χιλιομέτρων)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κυριακή 19  Μαΐου 2024 – Τρίπολη – 18:00.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:  Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ:  Τρίπολη – Κερασίστα – Στάδιο – Αγ. Σώστης – Τρίπολη.
Συμμετοχή: ΔΩΡΕΑΝ

Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας διοργανώνει αγώνα δρόμου προς τιμή του αγωνιστή και μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη στα πλαίσια των ετήσιων αγωνιστικών εκδηλώσεων της Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας (παράρτημα της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη -ΕΕΔΥΕ) με επίκεντρο τη γενέτειρα του Κερασίτσα  Αρκαδίας.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός, πρωταθλητής στίβου (Βαλκανιονίκης), αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής της ΕΔΑ. Στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποιήθηκε η 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Παρά την κρατική απαγόρευση, ξεκίνησε η πορεία με  χιλιάδες οδοιπόρους. Στη διάρκειά της έγιναν εκατοντάδες συλλήψεις και προπηλακισμοί με δεκάδες τραυματίες. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης με μερικούς άλλους αγωνιστές ολοκλήρωσαν την πορεία. Ένα μήνα μετά στη Θεσσαλονίκη στις 27 Μαΐου 1963 δολοφονήθηκε από παρακρατικούς μηχανισμούς με τη στήριξη και την ανοχή του κράτους.

Για μια ακόμη φορά θα πορευτούμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη για να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά. Η παραμονή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ βαθαίνει την εμπλοκή της σε πολεμικές συγκρούσεις  που  γενικεύονται με την όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών διαφορών. Τέτοια περίπτωση είναι και  σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας και η γενοκτονία από το  κράτος δολοφόνο του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης. Θύμα για μια ακόμη φορά οι λαοί των εμπλεκόμενων και όχι μόνο, που πληρώνουν πολλαπλές συνέπειες. Ο πόλεμος δεν είναι «θέαμα», είναι φρίκη, χάνονται ζωές, προκαλείται ατελείωτη καταστροφή. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, είναι κοινός ο αγώνας τους για επιβίωση, ικανοποίηση των αναγκών τους, εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Με αυτή την παρακαταθήκη ο Γρηγόρης Λαμπράκης πορεύτηκε τότε στους δρόμους της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της εξασφάλισης της κοινωνικής ευημερίας. Σήμερα ακριβώς 61 χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του τα μηνύματα του τότε είναι ανεξίτηλα και ανεκπλήρωτα και συμπυκνώνονται ως εξής:

•Να επιστρέψει τώρα η φρεγάτα. Να ακυρωθεί η απόφαση για αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και της χρησιμοποίησης του Στρατηγείου της Λάρισας.

•Να επιστρέψουν όλες οι αποστολές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται εκτός συνόρων.

•Να σταματήσει η αποστολή στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία.

•Κανένας Έλληνας αξιωματικός και στρατιώτης έξω από τα σύνορα.

•Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα.

•Λευτεριά στην Παλαιστίνη. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για να γίνει ο κάθε λαός νοικοκύρης στον τόπο του με κριτήριο την ικανοποίηση στων σύγχρονων λαϊκών αναγκών των πολλών, των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας. 

Το πρόγραμμα του αγώνα:

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την  Κυριακή 19 Μαΐου 2024 στην Τρίπολη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 18:00 από το πάρκο των αλύγιστων (πλησίον φυλακών Τρίπολης) στον Άγιο Αθανάσιο. Για το σκοπό αυτό θα ξεκινήσουν λεωφορεία από την πλατεία Άρεως στις 17:00 το απόγευμα.

Μετά την εκκίνηση οι αθλητές θα κατευθυνθούν στους δρόμους: Ερυθρού Σταυρού, πλ. Ανεξαρτησίας, Εθνομαρτύρων, πλ. Αγ. Βασιλείου, Γεωργίου Ά, πλ. Κολοκοτρώνη, Γρηγόρη Λαμπράκη, Παλιά Εθνική οδό Τρίπολης—Σπάρτης όπου στο χωριό Κερασίτσα στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη θα γίνει αλλαγή κατεύθυνσης προς το χωριό Στάδιο και από κει μέσω του δρόμου Τρίπολης -΄Αστρους από το χωριό Αγ. Σώστης θα κινηθούν προς Τρίπολη. Στην επιστροφή μέσα στην Τρίπολη θα κατευθυνθούν προς τις οδούς: Γρηγορίου Λαμπράκη, πλ. Κολοκοτρώνη, Γεωργίου Ά, πλ. Αγ. Βασιλείου, Τάσου Σεχιώτη, πλ. Πετρινού, Τάσου Σεχιώτη, πλ. Άρεως (τερματισμός).

•Για να δείτε τον διαδραστικό χάρτη της διαδρομής του αγώνα πατήστε ΕΔΩ

•Για να δείτε το video της διαδρομής πατήστε ΕΔΩ

Σταθμοί ανεφοδιασμού με νερά και ισοτονικό θα υπάρχουν ανά 4 χιλιόμετρα. Στον Τερματισμό θα υπάρχουν νερά, χυμοί, σάντουιτς και γλυκά για τους συμμετέχοντες.

Όλοι όσοι τερματίσουν, θα παραλάβουν αναμνηστικό μετάλλιο και δώρα της οργανωτικής επιτροπής.

Θα βραβευτούν οι  τρεις πρώτοι άνδρες και γυναίκες της γενικής κατάταξης καθώς και οι τρεις πρώτοι ανά κατηγορία.

Ηλικιακές κατηγορίες ανδρών/γυναικών

•18-39 ετών
•40-54 ετών
•55+

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1.ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 21 ΧΛΜ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ άνδρες/ γυναίκες ≥18 ετών (γεννημένοι το 2006και νωρίτερα) ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

2.ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ.

3.ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ.

Παράλληλος αγώνας 1000m

Ειδικά για τους μικρούς φίλους της ΕΙΡΗΝΗΣ, για μαθητές δημοτικών και γυμνασίων σχολείων (6-15 ετών) θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της πλατείας Άρεως μη ανταγωνιστικός δρόμος 1000m. μισή ώρα μετά την εκκίνηση των 21χλμ. (18:30). Σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν στο «σύνδεσμο» συμμετοχής των αγώνων.

Παραλαβή των αριθμών συμμετοχής στους αγώνες

Η διάθεση των αριθμών συμμετοχής και για τους δυο αγώνες (21χλμ και 1χλμ – για μικρούς και για μεγάλους) θα γίνει το Κυριακή 19 Μαΐου στην πλατεία Άρεως στην Τρίπολη κατά τις ώρες 11:00 – 17:00.

Δήλωση συμμετοχής

Όλοι οι αγώνες είναι ΔΩΡΕΑΝ (21ΚΜ & 1000Μ) και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.gle/HucdjoDXASV1sSWp9 

Όλοι όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στους αγώνες θα πρέπει έως Τετάρτη 15 Μαΐου να έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στη «φόρμα» συμμετοχών του αγώνα. 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Κυριακή: 19/05:

11:00-17:00 Παραλαβή αγωνιστικού υλικού από Γραμματεία αγώνων πλατεία Άρεως.
17:00 Μεταφορά δρομέων στο χώρο εκκίνησης από πλατεία Άρεως.
18:00 Εκκίνηση 21km Πάρκο Αλύγιστων – Άγιος Αθανάσιος πλησίον Φυλακών Τρίπολης.
18:30 Εκκίνηση 1000m Πλατεία Άρεως.
20:30 Τελετή απονομών νικητών 21km.
21:00 Λήξη τερματισμών και εκδήλωσης.

Ο 6ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» (21 χιλιομέτρων) πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  του  Δήμου Τρίπολης και υποστηρικτών – επαγγελματιών της Τρίπολης. 

**Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 6973210954 (Γιαννόπουλος Ανδρέας).

***(Το σκίτσο της διοργάνωσης που απεικονίζει τον Γρηγόρη Λαμπράκη με τους δρομείς είναι ευγενική παραχώρηση του Χαράλαμπου Ζαννιά).

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.