Αφιερωματα

Αφιέρωμα 938: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης (video, photos)

Κάθε καλοκαίρι είναι οι αφανείς πρωταγωνιστές. Οι άνθρωποι που ρισκάρουν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν σπίτια, δάση, ζωές... Διαβάστε το αφιέρωμα του arcadia938.gr!

 

Οι πυροσβέστες είναι πάντα στο πλευρό των πολιτών, αγαπούν τη δουλειά τους και το αποδεικνύουν έμπρακτα, είτε με την αυτοθυσία στη διάρκεια των πυρκαγιών, είτε με τις υπόλοιπες αρμοδιότητές τους. 

Πολλές από αυτές έπληξαν και την Αρκαδία το καλοκαίρι του 2017, που ίσως ήταν ένα από τα πιο δύσκολα γι' αυτούς, καθώς πάλευαν με τις φλόγες και την εκδίκηση της φύσης...

 

Το μεγάλο στοίχημα των πυροσβεστών είναι να μπορέσουν να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην πλησιάσει σε κατοικημένες περιοχές. Ας επικεντρωθούμε όμως στην Αρκαδία, όπου φέτος ακούσαμε ουκ ολίγες φορές τις σειρήνες από πυροσβεστικά οχήματα που κατευθύνονταν σε αποστολές κατάσβεσης πυρκαγιών στο Νομό, που ευτυχώς η Υπηρεσία της Τρίπολης πάντα έφερνε εις πέρας.

 

Στον arcadia938.gr μίλησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης, Κολυβήρας Αθανάσιος και μας αποκάλυψε τις λεπτομέρειες για αυτό το δύσκολο επάγγελμα, όπως το αν η Υπηρεσία διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ολοκληρωθεί μια αποστολή, πώς αντιμετωπίζουν τους ύμνους αλλά και τις κριτικές, τι άραγε σκέφτονται οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, πώς νιώθουν και πώς αισθάνονται όταν έχουν για ακόμη μια φορά να παλέψουν με τις φλόγες...

 

"Το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι εξ’ ορισμού μία πολύ δύσκολη εργασία". Αναφέρει ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρίπολης, Κολυβήρας Αθανάσιος και συνεχίζει λέγοντας "Ο πυροσβέστης καλείται να επιχειρήσει σε ένα περιβάλλον δύσκολο. Χρειάζεται να περάσει μέσα από δύσβατα εδάφη και απέναντί του έχει να αντιμετωπίσει μία πυρκαγιά η οποία λόγω του θερμικού φορτίου και της ακτινοβολίας, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και για τον ίδιο."

 

"Η πυρκαγιά είναι επικίνδυνη, επομένως θα πρέπει να τη "σεβαστεί".  

 

"Παράλληλα ο ίδιος πρέπει εκείνη την ώρα να προετοιμάσει τον εξοπλισμό ούτως ώστε να μπορέσει το νερό να φτάσει στην εστία της φωτιάς και να καταφέρει να τη σβήσει επιτυχώς. Στη συνέχεια αφού πλησιάσει την πυρκαγιά θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και να είναι προετοιμασμένος κατάλληλα, διότι η πυρκαγιά είναι επικίνδυνη, επομένως θα πρέπει να τη "σεβαστεί". Γενικότερα είναι ένα επικίνδυνο επάγγελμα."

 

Ποια η αποστολή και ο στόχος του πυροσβέστη; 

 

"Πρώτα απ' όλα ένας πυροσβέστης πρέπει να είναι προετοιμασμένος, δηλαδή κατάλληλα καταρτισμένος και εκπαιδευμένος, να έχει τον επαγγελματισμό για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε δυσκολία. Ο στόχος και η αποστολή του πυροσβέστη είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος."

 

Η Υπηρεσία Πυροσβεστικής Τρίπολης σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έστειλε βοήθεια φέτος;

 

"Εκτός από της πυρκαγιές στη δική μας περιοχής, εμείς στέλνουμε ενισχύσεις σε κάθε πυρκαγιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι μόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε στο κέντρο της Πελοποννήσου και οι αποστάσεις είναι μικρές από άλλες υπηρεσίες. Το 2017 ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι, καθώς φέτος ο τόπος δοκιμάστηκε από τα πύρινα μέτωπα. Στείλαμε ενισχύσεις στη Ζάκυνθο, στη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, στα Κύθηρα και ένα πεζοπόρο τμήμα στην Κεφαλλονιά. Γενικότερα συμμετείχαμε σε όλες τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου."

 

Διαθέτετε τα κατάλληλα μέσα για να φέρετε εις πέρας το έργο σας;

 

"Ο στόλος μας είναι γερασμένος!"

 

"Όσον αφορά τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό διαθέτουμε αρκετά οχήματα, ωστόσο ο στόλος είναι γερασμένος.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση δημοσιονομικά και αυτή την εποχή είναι δύσκολο να αντικατασταθούν τα οχήματα με καινούργια. Παρόλα αυτά εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα συντηρούμε και να τα διατηρούμε αξιόμαχα έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στον πολίτη."

 

"Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουμε είναι το θέμα του προσωπικού!"

 

"Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα της Τρίπολης όπως και άλλα Σώματα είναι το θέμα του προσωπικού. Εμείς, για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες, αναγκαζόμαστε να καλέσουμε προσωπικό σε επιφυλακή. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως δεν επαρκεί η βάρδια η οποία είναι 24ης βάσης, αλλά για να καταφέρουμε να επανδρώσουμε και τα υπόλοιπα οχήματα καλούμε επιπλέον προσωπικό. Έτσι ο πυροσβέστης δε δουλεύει μόνο 24 ώρες, αλλά πολύ περισσότερες. Επίσης, είναι ένας υπάλληλος που δεν σχολάει ποτέ στην ώρα του εφόσον τύχει πυρκαγιά και θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι να έρθει η επόμενη βάρδια να τον αντικαταστήσει.

Το Σώμα έχει φροντίσει να υπάρχει ένας σχεδιασμός για το πως θα γίνεται η τροφοδοσία των πυροσβεστών σε μια δύσκολη περίπτωση. Όταν όμως η πυρκαγιά που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι ανεξέλεγκτη τότε υπάρχουν δυσκολίες στην άμεση τροφοδοσία του προσωπικού. Πολλές φορές οι πολίτες είναι αυτοί που προστρέχουν για να βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή να φέρνουν νερό στον τόπο της πυρκαγιάς ή ό, τι άλλο χρειαζόμαστε."

 

"Δε δουλεύει μόνο καλοκαίρι ο πυροσβέστης!"

 

"Ο πυροσβέστης θεωρώ πως είναι πολύ ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου, βέβαια υπάρχουν πάντα και κάποιες εξαιρέσεις ανθρώπων που νομίζουν ότι δουλεύουμε ελάχιστες μέρες το χρόνο, αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Την περίοδο του καλοκαιριού έχουμε τις πυρκαγιές, το χειμώνα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες, αργότερα τα χιόνια και άλλα. Φυσικά καθημερινά παρέχουμε βοήθεια σε τροχαία ατυχήματα, σε ανθρώπους που κινδυνεύουν ενώ παράλληλα έχουμε και τις αστικές πυρκαγιές που είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πυροσβέστης διαθέτει ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δεν ασχολείται μόνο με δασικές πυρκαγιές. Για να είναι σωστός επαγγελματίας πρέπει να είναι καταρτισμένος σε πολλά αντικείμενα. Δε νομίζω ότι ευσταθεί αυτή η αντίληψη."

 

"Βιώνουμε καθημερινά την αναγνώριση του έργου μας!"

 

"Καθημερινά αναγνωρίζεται η δουλειά μας, μετά από την κατάσβεση κάθε πυρκαγιάς οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο μας, το βιώνουμε καθημερινά, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον πυροσβέστη."

 

Τι έχετε να πείτε για όσες πυρκαγιές προέκυψαν στην Αρκαδία;

 

"Οι καιρικές συνθήκες "ευνόησαν" την εξάπλωση των πυρκαγιών. Στην περιοχή της Αρκαδίας είχαμε αρκετές τις οποίες όμως ευτυχώς τις προλάβαμε σχεδόν στην έναρξή τους, χωρίς δηλαδή να προλάβουν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα. Είχαμε πυρκαγιές στο Παρθένι, στο Δραγούνι, στις Ρίζες, στην Καρύταινα, στη Γορτυνία και σε άλλες περιοχές. Οι πιο δύσκολες όμως φωτιές είναι αυτές που πρέπει να αντιμετωπίσουμε βράδυ, γιατί δεν έχουμε τη συνδρομή εναέριων μέσων και η ορατότητα είναι μικρότερη."

 

"Η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης."

 

"Πολύ σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είχαμε από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού οι οποίοι συνέδραμαν με υδροφόρες ή με μηχανήματα σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε. Σε μία μεγάλη φωτιά μας έφερναν νερό με βυτιοφόρα για να μην αναγκαζόμαστε να φεύγουμε από το σημείο και χωματουργικά μηχανήματα για να ανοίξουμε δρόμους και να προσεγγίσουμε καλύτερα την πυρκαγιά."

 

Videos

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.