Αφιερωματα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 938: Με "άρωμα γυναίκας" οι εκλογές των Δικηγόρων Τρίπολης

Όσα θέλετε να γνωρίζετε σχετικά με την διεξαγωγή των εκλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.

 

1. Η ψηφοφορία διεξάγεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός αν βεβαιωθεί ότι ψήφισαν όλοι οι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των εκλογέων, οπότε η ψηφοφορία περατώνεται με την άσκηση του δικαιώματος και του τελευταίου εκλογέα. Η εφορευτική επιτροπή μπορεί με απόφαση της να παρατείνει την ψηφοφορία και μετά τις 7 το απόγευμα για δύο ακόμη ώρες κατ` ανώτατο όριο, αν διαπιστώσει προσέλευση εκλογέων που επιθυμούν να ψηφίσουν.

2. Δικαίωμα να εκλεγούν ως Πρόεδρος ή μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν όλα τα μέλη του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου: α) που είναι ταμειακά εντάξει, β) των οποίων δεν έχει ανασταλεί ή διακοπεί η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

3. Ειδικά για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται να έχει συμπληρώσει αυτός δεκαετή τουλάχιστον δικηγορική θητεία.

4. Η θητεία του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του επομένου από αυτό της διενέργειας των αρχαιρεσιών έτους, ανεξάρτητα από την υποβολή ή όχι ένστασης κατά του κύρους τους και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

5. Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Κώδικα Δικηγόρων σε όσους Δικηγορικούς Συλλόγους την 30ή Σεπτεμβρίου του έτους των εκλογών τα μέλη τους δεν υπερβαίνουν τα χίλια (1000), καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψήφιων συμβούλων. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει εάν θα καταρτισθεί ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψήφιων προέδρων ή ψηφοδέλτιο χωριστό για κάθε υποψήφιο πρόεδρο. Κατά συνέπεια, στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης ο οποίος αυτήν τη στιγμή αριθμεί 125 εγγεγραμμένα μέλη – δικηγόρους, την Κυριακή 10/12/2017 στα πλαίσια της εκλογικής διαδικασίας, θα έχει καταρτιστεί αφενός μεν ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων προέδρων και αφετέρου ενιαίο ψηφοδέλτιο υποψηφίων συμβούλων.

6. Για την εκλογή του Προέδρου απαιτείται να λάβει αυτός το 50% συν ένα των έγκυρων ψηφοδελτίων. Άλλως, την επόμενη Κυριακή στην περίπτωση του άρθρου 107 παράγραφος 2 του Κώδικα Δικηγόρων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και συμμετέχουν οι δύο πρώτοι υποψήφιοι πρόεδροι που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, οπότε εκλέγεται ως πρόεδρος ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. 

7. Οι σύμβουλοι εκλέγονται από την ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής στην περίπτωση του άρθρου 107 παράγραφος 2 του Κώδικα Δικηγόρων, και κατά τη σειρά των ψήφων που έλαβαν μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου αριθμού μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

8. Ο μη εκλεγείς στην επαναληπτική εκλογή υποψήφιος Πρόεδρος καταλαμβάνει τη θέση συμβούλου.

9. Στις εκλογές του Δ.Σ. Τρίπολης την Κυριακή 10/12/2017 για την Προεδρία θα αναμετρηθούν 4 υποψήφιοι, από τους οποίους ο πρώτος υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους είτε από την πρώτη Κυριακή (εφόσον λάβει το 50% συν ένα των εγκύρων ψηφοδελτίων), είτε την δεύτερη (17/12/2017) θα εκλεχθεί Πρόεδρος, ενώ ο ηττημένος της δεύτερης Κυριακής θα λάβει θέση συμβούλου στο νέο ΔΣ του Συλλόγου. 

10. Στις εκλογές του Δ.Σ. Τρίπολης την Κυριακή 10/12/2017 ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων ανέρχεται στους 8, εκ των οποίων οι 7 πρώτοι σε ψήφους θα καταλάβουν τις θέσεις των συμβούλων του ΔΣ ενώ ένας (1) θα μείνει εκτός.

11 Την ημέρα της ψηφοφορίας ο εκλογέας προσέρχεται στο εκλογικό τμήμα και μετά τη διαπίστωση των στοιχείων της ταυτότητας του, παραλαμβάνει από την εφορευτική επιτροπή δύο φακέλους σφραγισμένους με τη σφραγίδα του Συλλόγου και σειρά ψηφοδελτίων των υποψήφιων Προέδρων και συμβούλων και αποσύρεται σε ιδιαίτερο χώρο, ώστε να εξασφαλίζεται το απόρρητο της ψηφοφορίας. Ο εκλογέας ψηφίζει τους υποψήφιους προέδρους και συμβούλους της προτίμησης του με σταυρό που σημειώνει δίπλα στο ονοματεπώνυμο τους. Στις εκλογές του ΔΣ Τρίπολης, ο κάθε εκλογέας δικαιούται να βάλει έναν (1) σταυρό για τον υποψήφιο Πρόεδρο της προτίμησής του και για τους υποψήφιους συμβούλους της προτίμησης του μέχρι τον προβλεπόμενο αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι 8 σταυρούς.

 

• Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της ως άνω εκλογικής διαδικασίας είναι η έντονη γυναικεία παρουσία, καθώς μία (1) γυναίκα θα είναι υποψήφια Πρόεδρος σε σύνολο τεσσάρων (4) υποψηφίων και επτά (7) γυναίκες υποψήφιες σύμβουλοι σε σύνολο οκτώ (8) υποψηφίων.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.