Αφιερωματα

Ενας χρόνος κορωνοϊός - Οι ημερομηνίες ορόσημο

Πότε ήρθε στη ζωή μας. Οι αριθμοί-ρεκόρ και πώς η Αρκαδία από "καθαρή" άρχισε να δείχνει ανησυχητικά στοιχεία.

Για την Ελλάδα όλα ξεκίνησαν από τις 26 Φεβρουαρίου 2020, οπότε και επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα 3 θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

Μετά την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων στην Ελλάδα, σταδιακά επιβλήθηκαν μέτρα αναστολής εκδηλώσεων, αρχικά σε τοπικό επίπεδο και στην συνέχεια σε πανελλαδικό.

Οι περιοχές που πρώτες μπήκαν στο στόχαστρο ήταν οι κοντινές μας, Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθος.

Στην Ηλεία σημειώθηκε το πρώτο θύμα της πανδημίας, στις 12 Μαρτίου 2020, όπου 66χρονος μαθηματικός από την Αμαλιάδα άφηνσε την τελευταία του πνοή.

Εντός του Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε το πανελλαδικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, και σταδιακά καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων, και χώρων λατρείας.

Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκαν καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και τις έκτακτες αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της.

Στις 19 Αυγούστου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, σημειώνοντας τον αριθμό 63.411.

Μέρα με την μέρα, όμως τα κρούσματα αυξάνονταν, ώσπου στις 12 Νοεμβρίου 2020 σημειώθηκε το αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα με 3316 νέα κρούσματα ενώ λίγο αργότερα στις 28 Νοεμβρίου σημειώθηκε ρεκόρ θανάτων με 121 νεκρούς και 606 διασωληνωμένους σε ένα 24ωρο.

O αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε όλη την χώρα φέρνει το 2ο lockdown, για διάστημα τριών εβδομάδων με ημερομηνία έναρξης το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου σημειώθηκε πρωτοφανής αριθμός σε μηνύματα μετακίνησης καθώς, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033, γεγονός που θορύβησε την κυβέρνηση και την οδήγησε να πάρει την απόφαση της απαγόρευσης των μετακινήσεων σε όλη τη χώρα από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 6:00 το πρωί, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

Η Αρκαδία μακριά από το βλέμμα του κορωνοϊού, επί εβδομάδες είχε ελάχιστα εώς καθόλου κρούσματα, με μια μικρή εξαίρεση στις 8 Δεκεμβρίου 2020, όπου και καταγράφηκε ο αριθμός 29 σε θετικά κρούσματα, αριθμός πρωτόγνωρος για τον νομό, αφού είχε συνηθίσει σε μονοψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Από τις 18 Φεβρουαρίου, τα κρούσματα στην Αρκαδία δείχνουν να αυξάνονται συνεχώς, και καθημερινά ανακοινώνονται πάνω από 20 κρούσματα με πολλά περιστατικά σε δημοτικά σχολεία, γεγονός ανησυχητικό για την περιοχή. 

Στις 23 Φεβρουαρίου και ημέρα Τρίτη, ανακοινώνεται αριθμός ρεκόρ για την Αρκαδία καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36 κρούσματα στον νομό.

Συνολικά, στην Αρκαδία έχουν επιβεβαιωθεί έως σήμερα 850 κρούσματα εκ των οποίων τα 135 βεβαιώθηκαν 18 με 25 Φεβρουαρίου.

Σήμερα, στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού κατά της covid-19 και  βρίσκεται σε εξέλιξη για τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή της υγείας, για τις ηλικίες 60-64 και τα άτομα άνω των 75 ετών.

Συνολικά έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής 794.347 Έλληνες πολίτες.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.