Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Ένας άγνωστος Τριπολίτης...

 Ο Μαιναλιώτης, γνήσιος Τριπολίτης, λεβέντης Αρκάς, άγνωστος σε πολλούς Τριπολίτες, λησμονημένος από τους φίλους του κι αυτό ήταν και το παράπονό του.

 

Οι "Δρόμοι της Τρίπολης", αυτήν την εβδομάδα φιλοξενούν έναν ποιητή... το όνομα αυτού Γιάννης Μαιναλιώτης.

 

Οδός Μαιναλιώτη

Ο Γιάννης Μπενόπουλος, γιός του Νικολάου Μπενόπουλου (δάσκαλου Τριπολίτη), γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1892. Σπούδασε Νομικά, ακολούθησε το δικαστικό κλάδο και με το ψευδώνυμο "Μαιναλιώτης" ξεκίνησε το 1919 να γράφει ποιήματα.

 

"Η πνευματική προσφορά του είναι μια Ελλάδα με τη θάλασσά της τη Μεσόγειο, μια Ειρήνη. Στους στίχους του κλείνει τους δυνατούς παλμούς της καρδιάς των Ελλήνων, την Ελλάδα."

 

Οι διακρίσεις του Τριπολίτη ποιητή...

 

Ο καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Μονάχου Karl Dieterich, στη Γερμανική Ανθολογία των Νεοελλήνων Λυρικών το 1927, περιέλαβε πέντε ποιήματα του Μαιναλιώτη, που με ενθουσιασμό χαιρέτησε ο μεγάλος Γερμανός ποιητής Gerald Hauptmanm.

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Αναλυτικό του Δελτίου γράφει πολύ- πολύ κολακευτικά για το σπουδαίο του ποίημα (170 σελίδες) "Φιλοξενία".

 

Ο Γρηγόρης Ξενόπουλος, που ανακάλυψε τους Γρυπάρη και Καβάφη, αναφέρει για τα απομνήμονεύματά του Μαιναλιώτη και γράφει: "Σπανίως είδα ποιητική συλλογή με ποιήματα φαινομενικώς ανεξάρτητα, αυτοτελή, που να σχηματίζει ένα σύνολο τόσο αρμονικό, τόσο σοβαρό".

 

Ο διανοούμενος κόσμος της εποχής, όπως οι: Κωστής Παλαμάς, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Χρήστος Θεοδωρίδης, Άγγελος Σικελιανός, Νίκος Καζατζάκης, Φώτης Πολίτης, ο ακαδημαϊκός Γ. Σωτηριάδης, Ν. Γιαννιός, Τάκης Μαλακάσης, οι κορυφαίοι δηλαδή της Ελληνικής Διανόησης, δέχτηκαν με άφθαστο ενθουσιασμό, την πρώτη ποιητική συλλογή του Μαιναλιώτη "Ανθρώπινα και Θεία" και έφτασε ο ενθουσιασμός τους στα ύψη με το ποίημα του "Φιλοξενία".

 

"Το βιβλίον τούτο δονείται από ένα παλμόν Εθνικόν, είναι αληθής ύμνος προς την Ελλάδα, συγκινεί και διδάσκει τον ανώτερον ανθρωπισμών και την πίστιν εις τα πεπρωμένα της Ελλάδος", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, υπουργός Εθνικής Παιδείας τότε, με εγκύκλιό του προς τις εκπαιδευτικές αρχές του Κράτους συνιστούσε την ανάγκη της "Φιλοξενίας" από όλους τους καθηγητές και μαθητές των ανωτέρων τάξεων.

 

Τώρα, ούτε άγνωστος ούτε λησμονημένος θα μείνει ο Γιάννης Μαιναλιώτης... διαβάστε ορισμένα ποιήματα από τη συλλογή του!

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.