Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Το λιμάνι του Ναυαρίνου στους "Δρόμους της Τρίπολης"

Στους "Δρόμους της Τρίπολης" θα συναντήσεις πολύ ενδιαφέροντα θέματα...

 

Το arcadia938.gr αυτή την εβδομάδα ερεύνησε την οδό Ναυαρίνου!

 

Οδός Ναυαρίνου Τρίπολη

 

(Τελευταία πάροδος της οδού Δήμητρος προς τους Άγιους Αποστόλους)

 

Το "Ναυαρίνο" είναι ένα ιστορικό λιμάνι, Φρούριο της Πύλου.

 

Στις 8 Οκτωβρίου 1827 στο σημείο αυτό έγινε μια ναυμαχία μεταξύ των στόλων της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Τουρκίας. Η δύναμη του στόλου των τριών πρώτων δυνάμεων υπό την αρχηγία των ναυάρχων Κόδριγκτων, Ντεριγνύ και Χέϋδεν ήταν 27 πλοία με 1276 πυροβόλα, ενώ της Τουρκίας ήταν 89 πλοία με 2458 κανόνια και 16 χιλιάδες άνδρες με αρχηγό τον Ιμβραήμ.

 

Η ναυμαχία αυτή στις 20 Οκτωμβρίου 1827 είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 60 πλοία και 6 χιλιάδες Τούρκοι, από τους δε συμμάχους κανένα πλοίο, μόνο 172 άνδρες.

 

Η είδηση για τη ναυμαχία έτυχε διαφορετικής υποδοχής στις πρωτεύουσες των δυνάμεων που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε τη ναυμαχία "ατυχές και απαίσιο γεγονός", ενώ μία μερίδα πολιτικών υποστήριξε ότι ο Κόδριγκτον έπρεπε να παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο για ανυπακοή, επειδή δεν είχε εντολή να δράσει.

 

Αντίθετα, στο Παρίσι και τη Μόσχα η είδηση προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Ο εμπνευστής της Ιεράς Συμμαχίας και μέγας εχθρός της Ελληνικής Επανάστασης πρίγκηπας Μέτερνιχ χαρακτήρισε την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου ως "αρχή της βασιλείας του χάους".

 

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, παρά τη συνεχιζόμενη σφοδρή άρνηση του Σουλτάνου. Οι τρεις δυνάμεις επέβαλαν τελικά τη θέλησή τους και μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 1829 που δόθηκε η τελευταία μάχη του Αγώνα στην Πέτρα της Βοιωτίας, το ελληνικό κράτος είχε σχηματισθεί με βόρεια σύνορα τη γραμμή Αμβρακικού - Παγασητικού.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθήνα

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.