Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Οι 8 εντυπωσιακές γέφυρες της Αρκαδίας! (photos)

Στους "Δρόμους της Τρίπολης", αυτή τη φορά θα δούμε και θα ταξιδέψουμε στις εντυπωσιακές γέφυρες της Αρκαδικής Γης! 

Στη διαδρομή υπάρχουν όλα τα είδη γεφυρών, λίθινες, μεταλλικές, σύνθετες, από σκυρόδεμα καθώς και ζεύγματα από χάλυβα. Η άριστη διατηρημένη λιθοδομή τους, με τοξωτά ακρόβαθρα και λιθόκτιστες καμάρες, εντυπωσιάζει ακόμη και σήμερα 112 χρόνια μετά την κατασκευή τους.

Ακολουθούν οι 8 πιο εντυπωσιακές γέφυρες της Αρκαδίας: 

Πάνω από τον ποταμό Λέρνη στη θέση "Μαγούλα"

Η γραμμή του σιδηρόδρομου περνά πάνω από μικρό χείμαρρο στον κάμπο ανάμεσα Κιβέρι και Σπηλιωτάκη

Μικρό πέτρινο μονότοξο γεφύρι στη Χ.Θ. 71,950, χαρακτηριστικό δείγμα οχετού της εποχής. Σήμερα περνά από κάτω αγροτικός δρόμος.

Κάτω από τη γέφυρα περνά ο δρόμος Βελανιδιά -  Ανδρίτσα - Ελαιοχώρι. Στο ένα άκρο υπάρχει τρίτοξη γέφυρα ενώ στο άλλο το μεταλλικό τμήμα στηρίζεται σε λίθινο τοιχίο.

Λίγο πριν φθάσουμε στο φαράγγι της Ανδρίτσας, συναντάμε αυτή τη γέφυρα. 

Λίγο πριν φτάσουμε στον σταθμό του Αχλαδόκαμπου.

Κοιλαδογέφυρα Αχλαδόκαμπου

Η πρώτη και μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στον κόσμο από προεντεταμένο σκυρόδεμα για σιδηροδρομική χρήση. Έχει μήκος 275 μ., πλάτος 5,5μ. και μέγιστο ύψος 65μ. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1972 και εγκαινιάστηκε στις 16/2/1974. Στην ίδια θέση υπήρχε μεταλλική γέφυρα που ανατίναξαν οι Γερμανοι κατακτητές στις 6/9/1944. Ήταν η ψηλότερη προπολεμικά γέφυρα στην Ελλάδα με μήκος 252μ. και ύψος 65μ. 

Γέφυρα λίγο πριν από τον σταθμό του Ελαιοχωρίου.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.