Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Οι 7 εντυπωσιακοί σταθμοί της Αρκαδίας! (photos)

Το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος επτά σταθμών, που εντάσσονται χωρίς παραφωνίες στο πολύμορφο αρκαδικό τοπίο, θα δούμε αυτή τη φορά... στους "Δρόμους της Τρίπολης"

Ο σιδηρόδρομος της Αρκαδίας, διασχίζει μεγάλους και δυσπρόσιτους ορεινούς όγκους με απόκρημνες πλαγιές και απότομες χαράδρες και για το λόγο αυτό απαιτήθηκε πλήθος σημαντικών έργων όπως γέφυρες, σήραγγες, ορύγματα, τοιχία αντιστήριξης κ.α. Η μοναδική αυτή σιδηροδρομική γραμμή έγινε σταδιακά και θεωρείται για την εποχή της μέγας κατασκευαστικός άθλος! 

Σταθμός Μύλοι 

Διαθέτει δύο κτήρια, μηχανοστάσιο, υδατόπυργους και το μοναδικό Δέλτα περιστροφής των διζελομηχανών. Το κεντρικό κτήριο είναι πέτρινο διώροφο χωρίς ισόγειες προεξέχουσες πτέρυγες. Το 1887 ξεκινά η κατασκευή του κτηρίου των Σ.Π.Α.Π., ενώ το Φεβρουάριο του 1889 ξεκινάει κατασκευή για το δίκτυο Σ.Μ.Κ. Την 1-2-1892, παραδίδεται σε χρήση μαζί με το τμήμα της γραμμής Μύλοι - Τρίπολη.

Σταθμός Ανδρίτσα

Ο σταθμός Δ' τάξεως της Ανδρίτσας είναι πέτρινο ισόγειο κτήριο με κεραμοσκέπη και μεταλλικό στέγαστρο. Εκεί κοντά υπάρχει και το μνημείο πεσόντων Ελλήνων στη μάχη με τους Γερμανούς το 1943.

Σταθμός Αχλαδόκαμπου

Ο σταθμός Γ' τάξεως Αχλαδόκαμπος, είναι σημαντικός για την περιοχή. Περιλαμβάνει ισόγειο πέτρινο κτήριο, περιστροφική πλάκα, που χρησίμευε για την αναστροφή των μηχανών, αποθήκη και υδατόπυργο με τοξωτό περβάζι από αρχαία κιονόκρανα.

Σταθμός Ελαιοχώρι 

Ο σταθμός Γ΄τάξεων Ελαιοχωρίου, είναι ένα πέτρινο κτήριο με τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των σταθμών και φυσικά το ρολόι που το κοσμεί.

Σταθμός Παρθενίου

Ο σταθμό Δ' τάξεων Παρθενίου, είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους σταθμούς της διαδρομής. Κεντρικό ισόγειο κτήριο πέτρινο με κεραμοσκεπές. Η πέτρα που έχει κτιστεί είναι λαξευτή πολυγωνική και αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής των σταθμών. Ο χώρος εκεί περιλαμβάνει, υδατόπυργο, αποθήκη, καφενείο και περιστροφική πλάκα. 

Κεντρικός σταθμός Τρίπολη

Ο σταθμός Α΄τάξεως της Τρίπολης, διαθέτει διώροφο κεντρικό κτήριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των σταθμών αυτής της τάξεως. Περιλαμβάνει εκδοτήριο, σταθμαρχείο, αίθουσα αναμονής, μεγάλη λιθόκτιστη αποθήκη, μηχανοστάσιο, κλειδουχείο, υδατόπυργους, περιστροφική πλάκα, φυλάκιο στην είσοδο και αντίστοιχο στην  έξοδο, ενώ στον χώρο υπάρχουν παροπλισμένες σιδηροδρομικές μηχανές. 

Το ρολόι, είναι το σύμβολο του σταθμού και βρίσκεται στη σοφίτα. Παλαιότερα ο α΄όροφος χρησίμευε ως κατοικία του σταθμάρχη. 

 

Πληροφορίες από το βιβλίο "Η διαδρομή στην Αρκαδική Γη"

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.