Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Flashback στους αμπελώνες των Τριπολιτών (photos)

Θα κάνουμε flashback και θα γνωρίσουμε τη ζωή των Τριπολιτών πριν από αρκετά χρόνια, που τρυγούσαν τα χωράφια τους και οργάνωναν από τα καλύτερα πανηγύρια. 

Ορισμένες φορές σε αυτή τη στήλη, αναφερόμαστε σε επαγγέλματα που υπήρχαν στην Τρίπολη και που τώρα πλέον τα περισσότερα έχουν εκλείψει...

Η σκέψη - έρευνα αυτή ξεκίνησε διότι γυρίζοντας στο παρελθόν και μαθαίνοντας τις ασχολίες των ανθρώπων του χθες, "συνδεόμαστε" με αυτούς και κατανοούμε κάποια πράγματα καλύτερα. 

Στην "παλιά" Τρίπολη υπήρχε ένα ειδικό επάγγελμα, το οποίο όσοι έκαναν είχαν το όνομα "κρασοπούλους". Λίγοι ήταν αυτοί που έκαναν αυτή τη δουλειά και όσοι την έκαναν έπιναν αρκετό κρασί (εξ ου και το όνομα κρασο - πουλος). Δοκίμαζαν, κερνούσαν οπότε δεν ήθελε και πολύ η κατάσταση για να ξεφύγει. 

Μετέφεραν τα κρασιά τα πήγαιναν σε καταστήματα και ο κόσμος πίστευε τις επιλογές τους αλλά και για τη γνώμη τους.

Είναι μια καλή ευκαιρία όμως να μάθουμε και ορισμένα πράγματα για τα αμπέλια της Τρίπολης. 

Τα αμπέλια των Τριπολίτων...

Κάθε Τριπολίτης είχε και ένα αμπέλι από δέκα μέχρι τριάντα στρέμματα στον κάμπο της Μηλιάς, υπήρχαν όμως και αλλού όπως στη Μάκρη κοντά στο χωριό Μπολέτα.

Ο κάμπος της Μηλιάς απλωνόταν από του Μύτικα, μέχρι το Χάνι του Πλάτσα και την Αρχαία Μαντινεία και έφτανε μέχρι τα χωριά Λουκά και Τσιπιανά.

Κάθε καλοκαίρι, αφού έκλειναν τα σχολεία, γινόταν ξεσηκωμός για τ' αμπέλια. Η μισή Τρίπολη μετακόμιζε για δύο - τρεις μήνες στην εξοχή, στο ξακουστό πανηγύρι του Τρύγου.

 

Γινόταν ξεσηκωμός στο πανηγύρι... Μπουλούκια με γυναίκες - οι οποίες βοηθούσαν στον τρύγο - να γυρνάνε στα μονοπάτια. Μπεντένι, Μερκοβούνι, Λουκά, Τσιπιανά, με τα φουστάνια τους ως το γόνατο, ξεκούμπωτο το μπούστο, λόγω της ζέστης... Ροδοκόκκινα τα μάγουλα, από το πολύ τραγούδι και τον χορό. Τα αφεντικά κάθε αμπελιού έψαχναν τις πιο όμορφες, για να τρυγήσουν τα αμπέλια τους. Μέχρι και καυγάδες γινόντουσαν... Που θα δεις τέτοιες εικόνες πλέον; 

Σήμερα μετά από τόσο χρόνια, τα παλιά "κρασοπουλια" έγιναν κοσμικές ταβέρνες... Και δεν είναι μόνο οι ταβέρνες που άλλαξαν από τότε.

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.