Στηλες - Δρομοι της Τριπολης

Κατάλογος σε γραφή Braille... επιτέλους στην Τρίπολη (photos)

Ισως να είναι ο μοναδικός χώρος εστίασης στην Τρίπολη, που διαθέτει κατάλογο σε γραφή Braille...

Πολλά τα μαγαζιά, οι καφετέριες και τα εστιατόρια στην πόλη μας, όμως σε κανένα δεν είχαμε δει μέχρι σήμερα να έχει προνοήσει για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Ο κατάλογος με τον κώδικα γραφής και ανάγνωσης τυφλών στον κατάλογο, δίνει την ευκαιρία σε όσους δε βλέπουν να επιλέξουν μόνοι τους τι θέλουν, χωρίς να χρειάζεται να είναι μαζί τους κάποιος συνοδός, ώστε να τους πει τι υπάρχει στο κατάστημα και ούτε ο σερβιτόρος να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία.

Να επισημάνουμε πως το σύνολο των καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων θα πρέπει να διαθέτει τιμοκαταλόγους και σε γραφή Braille για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία όρασης. Σημαντικό μέτρο με προειδοποίηση για μεγάλα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων...

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 30 Αυγούστου 2017 έχει δημοσιευτεί ο Νόμος στο άρθρο 70 του οποίου αναφέρεται ότι "οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου". Στο ίδιο άρθρο που αφορά στην "τήρηση τιμοκαταλόγων" αναφέρεται επίσης ότι για παράβαση της συγκεκριμένης παραγράφου θα επιβάλλεται πρόστιμο 500€.

 

Βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά τον Ν.4488/2017, η ελληνική γραφή Braille αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι αποτελούν άμεσα καταναλωτές στην εστίαση και δεν πρέπει να συναντούν οποιαδήποτε δυσχέρεια για την εξυπηρέτησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι μετά και την επίσημη αναγνώριση της γραφής Braille, τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Braille για την εξυπηρέτηση όλων των πελατών τους. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των πελατών, με τρόπους που διευκολύνουν την ισότιμη πληροφόρηση και πρόσβαση στις παροχές του καταστήματος.

 

Οπότε το νου σας...

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.