Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

ΠΑΣΟΚ: Η "παντοκρατορία" και οι "διάδοχοι"

Ενώ περιμένουμε, με αγωνία, την κυκλοφορία του διπλού box set CD και DVD "ΠΑΣΟΚ The Greatest Hits", με ακυκλοφόρητο υλικό, πολλοί ερίζουν για την "κληρονομιά" που άφησε το Σοσιαλιστικό Κίνημα 

 

Πολλοί φαίνεται να θεωρούν δεδομένο πως η συνέχεια του Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι υποστηρίζουν πως "το ΠΑΣΟΚ ζει" και συνεχίζει να έχει δυναμική παρουσία στα Ελληνικά πολιτικά πράγματα-αυτή την περίοδο ως συνθετικό τμήμα του Κινήματος Αλλαγής.

 

Υπάρχουν, φυσικά, και αυτοί που επιχειρηματολογούν περί "εξαφάνισης" της εκ του ΠΑΣΟΚ "ορμώμενης" ιδεολογικής προσέγγισης, η οποία κυριάρχησε μεταπολιτευτικά στην ημεδαπή, αλλά υπέστη αποφασιστικό "πλήγμα" κατά τη λεγόμενη "μνημονιακή περίοδο".

 

Είναι αδιαμφισβήτητο πως το ΠΑΣΟΚ άφησε το εντονώτερο "στίγμα" απ' όλους τους κομματικούς οργανισμούς της Ελληνικής Μεταπολίτευσης. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είτε ήταν ΠΑΣΟΚ είτε ψήφιζε ΠΑΣΟΚ είτε είχε κάποιο συγγενή που είχε διοριστεί στο δημόσιο τομέα από το ΠΑΣΟΚ..

 

Επίσης, το πάλαι ποτέ logo του κινήματος με τον πράσινο ήλιο είναι, μακράν, το πιο αναγνωρίσιμο  πολιτικής φύσεως σήμα στη νεοελληνική ιστορία.

 

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε όσα θετικά και όσα αρνητικά προσέφερε το συγκεκριμένο κόμμα στην Ελληνική πολιτική ζωή. Τα περισσότερα, άλλωστε, εξ αυτών έχουν αναλυθεί διεξοδικά και..εξαντλητικά από άλλους, αρμοδιότερους ημών.

 

Αυτό που πιστεύουμε ως αυτονόητο, είναι το γεγονός πως για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί-ουσιαστικά και ριζικά- η νεοελληνική κοινωνία, θα πρέπει να αφήσει πίσω της τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήρισαν την πορεία της ελληνικής version του Σοσιαλισμού, ειδικά από το 1981 έως και το 2000.

 

Παράλληλα, η "ωρίμανση" των θετικών συνεισφορών του ΠΑΣΟΚ στη δόμηση και πρακτική του νεοελληνικού κράτους, καθίσταται επιτακτική, καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη μια "επανάληψη" πατερναλιστικών φαινομένων του παρελθόντος, ως κακέκτυπα πλέον μιας εποχής που έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

 

Οι συνέπειες, βέβαια- θετικές και, δυστυχώς, κυρίως αρνητικές- της "παντοκρατορίας ΠΑΣΟΚ", θα συνεχίσουν να μας "στοιχειώνουν" για πολλά έτη ακόμα..

 

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.