Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί..

Η επίσημη, πλέον, επιλογή της Ν.Δ. να δώσει το "χρίσμα" στον Δήμαρχο Καλαμάτας για τις Περιφερειακές εκλογές και η σχεδόν σίγουρη αντίστοιχη κίνηση του Σύριζα με τον Γ.Γ. Υποδομών, θέτει όλους τους "παίκτες" σε κίνηση..

 

Η κατάσταση δεν είναι πρωτόγνωρη για τον νυν Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, ο οποίος και το 2010 αντιμετώπισε Μεσσήνιο πολιτικό, τον τότε πρώην Νομάρχη, κ. Δράκο, που και αυτός στηριζόταν από τη Ν.Δ.

 

Ο κ. Τατούλης, ως ανεξάρτητος και τότε, στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον τότε "κραταιό" ΛΑ.Ο.Σ. Κατάφερε να επικρατήσει με πέντε ποσοστιαίες μονάδες διαφορά ή, αν προτιμάτε, 15.000 περίπου ψήφους.

 

Ωστόσο, σήμερα η διαγραφόμενη κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική: Ο κ. Τατούλης βρίσκεται προς την ολοκλήρωση της δεύτερής του θητείας και η Ν.Δ., σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που "βλέπουν" το φως της δημοσιότητας, είναι το πρώτο κόμμα στην χώρα.

 

Το δε ΚΙΝΑΛ, ο φορέας που "αντικατέστησε" κατά κάποιο τρόπο το ΠΑΣΟΚ, φέρεται να μην επιθυμεί να στηρίξει τον κ. Τατούλη, παρά τις "προσεγγίσεις" που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, δημόσιες ή όχι.

 

Ο κ. Τατούλης μπορεί να προβάλει συνεχώς τον λεγόμενο "ακομμάτιστο πατριωτισμό" ως βασικό ιδεολογικό του πρόταγμα, αλλά δεν θα έλεγε όχι και σε μια στήριξη από έναν φορέα που, ακόμα και με τα προβλήματα "ταυτότητας" και "παρελθόντος" που τον χαρακτηρίζουν, αποτελεί την τρίτη σε δημοτικότητα κομματική παράταξη της Ελλάδας.

 

Από την άλλη πλευρά, ο σχεδόν βέβαιος υποψήφιος του Σύριζα, ο Κορίνθιος κ. Γιώργος Δέδες, είναι ένα στέλεχος με μακρά πορεία και στην αυτοδιοίκηση, είχε δε συνεργαστεί το 2010 με τον κ. Τατούλη και, ασφαλώς, θα επιθυμούσε να καταστεί η "νέμεσίς" του. Είναι σίγουρο πως ο κ. Δέδες, και λόγω της τωρινής κυβερνητικής του θέσης, ασκεί σημαντική επιρροή στην Κορινθία, δυσκολεύοντας έτι περισσότερο τη "ζωή" του κ. Τατούλη, ο οποίος αντιμετωπίζει έτσι ένα "διπλό μέτωπο", κυρίως σε Μεσσηνία και Κορινθία.

 

Πάνω απ' όλα, όμως, αυτό που απασχολεί τους πολίτες της Πελοποννήσου, είναι οι θέσεις και ο σχεδιασμός για την Περιφέρεια, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που την "ταλαιπωρούν",

 

Εδώ, γεννάται μια απορία: Άλλαξε θέση η Ν.Δ. για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων; Διότι, αν εμμένει στις θέσεις που είχαν εκφραστεί μέσω και της σχετικής επερώτησης των Βουλευτών Πελοποννήσου ή τη σκληρή κριτική του Βουλευτή Αρκαδίας, κ. Κώστα Βλάση, απέναντι στο έργο, πως αυτό συνάδει με το "χρίσμα" στον κ. Νίκα, ο οποίος ήταν πάντοτε υποστηρικτικός απέναντι στον Περιφερειακό σχεδιασμό..; Εκτός, αν άλλαξε θέση ο κ. Νίκας ή το ζήτημα των απορριμμάτων δεν είναι πρωταρχικής σημασίας για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας..

 

Σε κάθε περίπτωση, τον κ. Νίκα τον περιμένει πολύ "τρέξιμο", καθώς θα πρέπει να πείσει τους πολίτες πως θα είναι καλύτερος Περιφερειάρχης από τον κ. Τατούλη, ενώ, φυσικά, δεν θα πρέπει να θεωρεί καθόλου δεδομένη την συσπείρωση των νεοδημοκρατών γύρω από το πρόσωπό του..Αυτό μένει να αποδειχτεί..

 

Ο κ. Τατούλης, από την πλευρά του, αντιμετωπίζει εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, καθώς ο "πόλεμός" του με τη Ν.Δ. κινδυνεύει να του στερήσει στελέχη, τα οποία θα προχωρήσουν σε επιλογές.."κομματικού πατριωτισμού"-ειδικά, αν υποθέσουμε πως οι Εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις αυτοδιοικητικές.

 

Σε κάθε περίπτωση, πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών θα "παίξουν" παράγοντες όπως το σύστημα διεξαγωγής-απ' ότι φαίνεται θα είναι το "Κλεισθενικό", αλλά..-, η στάση πολλών ΜΜΕ, τα οποία βρίσκονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Περιφερειακή Αρχή και η πραγμάτωση έργων όπως η διαχείριση απορριμμάτων ή η ίδρυση της Περιφερειακής Τράπεζας. Και με τον όρο "πραγμάτωση" εννοούμε αυτό που θα είναι αντιληπτό και γνωστό στους πολίτες, οι οποίοι, κακώς αλλά αναμενόμενα, δεν παρακολουθούν τις "γραφειοκρατικές διαδικασίες" που έχουμε μάθει στην Ελλάδα να θεωρούμε "αναγκαίο κακό" σε οποιαδήποτε σημαντική τομή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.