Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Τελικά, πότε θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι..;

Οι Έλληνες έχουν περιέλθει σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που τρέμουν πια τα πάντα..

Προνόμιο των "ανυπότακτων γαλατών" ο φόβος του τίτλου μας, ωστόσο περιγράφει- με χιουμοριστική υπερβολή- το "momentum" της νεοελληνικής πραγματικότητας. Φυσικά, δεν έχουν γίνει και λίγα μες το 2020, μόνο η πανδημία αρκούσε για ν' "απορρυθμίσει" πολύ πιο στέρεες οικονομικά και διοικητικά κοινωνίες από την Ελληνική.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να κινηθεί ένα σύνολο εάν μεμψιμοιρεί και φοβάται το παραμικρό..Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός" από τη χώρα επέφερε καταστροφές - ακόμα και θύματα- αλλά δεν ήταν κάτι το πρωτόγνωρο και δεν δικαιολόγησε τον "θόρυβο" γύρω από το ίδιο το γεγονός. Κατέδειξε, όμως, μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Το πόσο ανασφαλής και αδύναμος αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης.

Σίγουρα, τα ΜΜΕ "παίζουν" κι αυτά το ρόλο τους, διαχρονικά, στο να μεταβληθεί ο "μέσος" Έλληνας σ' ένα φοβισμένο, μοιρολατρικό και, επί της ουσίας, άβουλο ον. Είναι όμως "παράδοξο" αυτό; Σίγουρα, όχι.

Τελικά, δεν πρόκειται μόνο για τον "Έλληνα". Το "φαινόμενο" απαντάται σ' ολόκληρη την αστικοποιημένη Δύση και τείνει να μεταφερθεί και προς τ' Ανατολικά. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που το "θρέφουν". Θα παραθέσουμε μόνο τρεις εξ αυτών.

Απομάκρυνση από τη "Φύση"

Η τάση να θεωρείται η Φύση, ολοένα και περισσότερο, ως "εχθρός" του ανθρωπίνου είδους, είναι, προφανώς, γελοία αλλά "ευπώλητη". Τ' αποτελέσματα ποικίλουν. Από την μείωση του δασικού πλούτου έως την εξαφάνιση ειδών του ζωϊκού βασιλείου, η ασυνείδητη απαξίωση του φυσικού κόσμου εξελίσσεται απρόσκοπτα- παρά τις όποιες προσπάθειες διαμόρφωσης οικολογικής συνείδησης, που, τελικά, δεν μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της μαζικής πλειοψηφίας. Όσο, όμως, ο σύγχρονος αστός επιλέγει να μην λαμβάνει υπόψη πως ο "βιασμός" της Φύσης έχει και τις συνέπειές του, θα συνεχίσει να τρομοκρατείται.

Πολιτική Υποκρισία

Έχουμε γράψει, κατά το παρελθόν, πως στην Ελλάδα είναι θέμα "τύχης" ν' αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες μιας οιαδήποτε κρίσης που δεν έχει ως, άμεση, αιτία την ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, η τελευταία αυτή θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Από τη στιγμή που το πολιτικό και οικονομικό σύστημα έχει επιλέξει την "υποκρισία", η οποία συνίσταται στην πολιτικώς ορθή "περιβαλλοντική ρητορική" από τη μια και στην αδιαφορία για την υιοθέτηση μέτρων προφύλαξης από τις κλιματολογικές αλλαγές από την άλλη, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον παρά μόνο περισσότερη "τρομοκρατία"..;

Θρησκοληψία και μοιρολατρία

Το έτος 2020, πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού επιμένει να ισχυρίζεται πως υπάρχει μια "ανώτερη δύναμη", με σαφή, προσδιορισμένα χαρακτηριστικά, διάφορα ονόματα- αναλόγως που βρίσκεται κανείς- και τη δύναμη να προστατεύει τους "πιστούς". Αυτή η καταφανώς "τερατώδης" αντίληψη- εφάμιλλη, εννοιολογικά, με τις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν αφειδώς στα social media-, αποτελεί, συχνά, τροχοπέδη για την οποιαδήποτε σοβαρή και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση μιας σειράς από απειλές για το ανθρώπινο είδος. Επίσης, γίνεται, συχνά, αντικείμενο εκμετάλλευσης από διαφόρους επιτήδειους, με σκοπό τη χειραγώγηση αφελών πολιτών. Η χώρα μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.