Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πανδημία: Πρώτα "χαλάρωση", τώρα.."αδιαφάνεια"!

Η..επιτελική Κυβέρνηση μοιάζει "καράβι ακυβέρνητο" που άγεται και φέρεται από τις εξελίξεις σε κάθε επίπεδο..

Αναπόφευκτα, έχει "ποντάρει" τα πάντα, σχεδόν, στο μόνο "χαρτί" που της έχει απομείνει: Τον "έλεγχο" της πληροφόρησης. Από την αρχή της διακυβέρνησης, είχε, θεσμικά, κατοχυρωθεί αυτό- βλέπε ΑΠΕ-ΜΠΕ-, αλλά βρέθηκε η δικαιολογία της κρίσης στα Εθνικά Θέματα, που ήταν αναμενόμενη.

Τώρα, ενώ είναι βασική προϋπόθεση η πλήρης διαφάνεια και η ακριβής πληροφόρηση των φορέων και των πολιτών για ν' αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει..Δημιουργούνται, συνεπώς, μια σειρά από ερωτήματα λόγω της αλλοπρόσαλλης, αντιφατικής, ελλιπούς και, συχνά, προκλητικής στάσης εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων ειδικά όσον αφορά τα περί ενημέρωσης των πολιτών για τα πραγματικά δεδομένα της εξέλιξης της πανδημίας.

Δεν αναφερόμαστε στην "υπόθεση Ε.Ο.Δ.Υ", που βρίσκεται υπό εισαγγελική διερεύνηση, ούτε στις ζωντανές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας αλλά σε πιο.."απλά" ζητήματα όπως η διασπορά στην 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης της Αεροπορίας στην Τρίπολη- για την οποία, ουσιαστικά, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση παρά μόνο τυπικότητες.

Ταυτόχρονα, ενώ η Κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να επιδείξουν "ατομική ευθύνη", δεν την επιδεικνύει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αλλά, στην περίπτωσή του, είναι απλά θέμα "ανθρωπιάς"..

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται ένα περιορισμένο άνοιγμα μέρους της αγοράς, ενώ, καθημερινά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για παρεμβάσεις έξωθεν στο έργο της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κακό συντονισμό μεταξύ υπηρεσιών, σοβαρές ολιγωρίες στη λειτουργία των δομών υγείας και ασφάλειας και σωρεία πελατειακών πρακτικών. Φυσικά, ακόμα και στελέχη της Ν.Δ. απορούν με τις επιλογές και την αδράνεια της ηγεσίας, αλλά.."off the record".

Μόνο όταν "καίγονται" ορισμένοι, επειδή θίγεται το προσωπικό, πολιτικό τους μέλλον, προβαίνουν σε δηλώσεις τύπου "δεν έπρεπε ν' ανοίξουμε τον Τουρισμό" και λοιπά.."χαριτωμένα"!

Η απάντηση της Κυβέρνησης σ' όλα τα παραπάνω είναι μονότονη: Πρόκειται για "Fake news", τα οποία, ωστόσο, δεν "μπαίνει" στον κόπο να διαψεύσει με στοιχεία, κατά την λογική "Ντόναλντ Τραμπ"..

Φθάνουμε, έτσι, σ' ένα επικίνδυνο "παράδοξο" που, πιθανώς, ν' αποτελέσει επικίνδυνο "προηγούμενο": Την εντύπωση ή πεποίθηση πως η Κυβέρνηση "κάνει ότι μπορεί" και "ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ανθρώπινη ζωή", αλλά, αντικειμενικά, όταν η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο υγειονομικώς και οικονομικώς,  δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

Είτε η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την "εικόνα" της ή είναι ανίκανη και ανεπαρκής. Οτιδήποτε άλλο είναι αποκύημα φαντασίας ή απλά πολιτική επικοινωνία που κινείται, ήδη, πέρα από τα όρια της επονείδιστης προπαγάνδας. Οι αναφορές κυβερνητικών παραγόντων σε "καπήλευση νεκρών" ή αυθαίρετες συγκρίσεις με μια, θεωρητική, διακυβέρνηση της "Αριστεράς" που θα ήταν "ολέθρια", δεν μπορούν να θεωρούνται σοβαρή επιχειρηματολογία ενηλίκων..

Η Κυβέρνηση δεν επιλέγει την ειλικρίνεια- παρότι, δηλώνει πως "κόπτεται" περί αυτής- και αυτό το γεγονός είναι, αδιαμφισβήτητα, ένας από τους παράγοντες που έχουμε την παρούσα επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα. Ενίοτε, ο κ. Μητσοτάκης το αντιλαμβάνεται, αλλά τότε είναι, συνήθως, αργά..

(στη φωτογραφία, "γωνιά" αστέγου στην Τρίπολη)

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.