Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Μ.Ε.Θ. : Η πραγματικότητα σε αριθμούς

Αλήθειες και ανακρίβειες για την ποσότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα.

Η ιατρική ορολογία είναι κάτι αρκετά έως πολύ σύνθετο κι όμως, εν μέσω πανδημίας, έχει γίνει αντικείμενο καθημερινής αναφοράς στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, συχνά, "παρανοήσεις".

Για παράδειγμα, οι "Μ.Ε.Θ.". Η συντομογραφία αναφέρεται στις "μονάδες εντατικής θεραπείας",  δηλαδή το οργανικό σύνολο γιατρών και νοσηλευτών που, εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία και μηχανήματα, ασκούν την ιατρική της εντατικής παρακολούθησης και θεραπείας σοβαρώς πασχόντων ασθενών. 

Η ιατρική εξειδίκευση καλείται "εντατικολογία"  και απαιτεί ειδικές γνώσεις. Ήτοι, δεν προβλέπεται να την ασκούν γιατροί και νοσηλευτές άλλων ειδικοτήτων. Και πολύ περισσότερο δεν είναι "ΜΕΘ" τα κρεβάτια και οι αναπνευστήρες, όπως είχε επισημάνει στον arcadia 93.8 και ο πνευμονολόγος κ. Αναγνωστάκος.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Στο ΕΣΥ, η προηγούμενη Κυβέρνηση παρέλαβε (2015)  438 πολυδύναμες ΜΕΘ και το 2019 παρέδωσε 568 πολυδύναμες. Παρέδωσε, επίσης, και 40 επιπλέον κρεβάτια και αναπνευστήρες με έτοιμη την προκήρυξη πρόσληψης ιατρών για να τα επανδρώσουν, ώστε να γίνουν κι αυτά "κανονικές κλίνες" ΜΕΘ.

Η παρούσα Κυβέρνηση την ακύρωσε.

Παράλληλα, διαθέτουμε:

- 260 κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές

- 70 κλίνες σε στρατιωτικά νοσοκομεία

- 180 κλίνες ειδικών ΜΕΘ στο ΕΣΥ που αφορούν μονάδες εγκαυμάτων, καρδιοχειρουργικές και στεφανιαίες μονάδες, μονάδες πλαστικής χειρουργικής κλπ. Αυτές είναι οι λεγόμενες  "ειδικές ΜΕΘ" και όχι "πολυδύναμες", μπορούν δηλαδή να νοσηλεύσουν μόνο ασθενείς της ειδικότητας τους και όχι οποιονδήποτε ασθενή.

Σύνολο 510 κλίνες άλλων ΜΕΘ.

Συνεπώς, η χώρα μας διέθετε, το 2019, 568 "πολυδύναμες" και 510 άλλου τύπου, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σύνολο, 1078. 

Ακούμε να επαναλαμβάνεται η ανακρίβεια πως "είχαμε 568 και τώρα διαθέτουμε ή θα διαθέτουμε σύντομα 1400". Πρόκειται περί συνήθους "επικοινωνιακού τρυκ"- που δεν βοηθάει σε τίποτε το Ε.Σ.Υ., καθώς στις 1400 συμπεριλαμβάνονται και οι 510 "άλλου τύπου" Μ.Ε.Θ. που διαθέταμε έτσι κι αλλιώς. 

Όσον αφορά τώρα το "1400": Προφανώς, σ' αυτό το αριθμητικό μέγεθος συμπεριλαμβάνονται οι 40 που ήταν έτοιμες και χρειάζονταν προσωπικό, οι 50 που έκανε "δώρο" η Βουλή των Ελλήνων στο Ε.Σ.Υ. και οι, περίπου, 40 που έχουν "δωρίσει" διάφορα ιδρύματα- για παράδειγμα, στο νοσοκομείο "Σωτηρία". 

Συνεπώς, βάσει μαθηματικής λογικής, αν δεχθούμε πως η Ελλάδα διαθέτει, αυτή τη στιγμή, 1400 Μ.Ε.Θ., αυτές που προσέθεσε η παρούσα διοίκηση του Ε.Σ.Υ. είναι 200- προφανώς, αποκλειστικά προορισμένες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το πόσες ακριβώς "M.E.Θ. Covid 19" έχουμε, είναι εύκολο να υπολογιστεί, ως συνάρτηση του αριθμού των διασωληνωμένων και του ποσοστού κάλυψης των παραπάνω εξειδικευμένων "Μ.Ε.Θ." 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σαββάτου, 20 Μαρτίου 2021, οι 672 διασωληνωμένοι συμπολίτες μας κατελάμβαναν το 80% των κλινών "Μ.Ε.Θ. Covid 19". Άρα, ο συνολικός αριθμός είναι 840.

 

(Οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο άρθρο, προέρχονται από επίσημες πηγές και καταγραφές των τελευταίων 2 και πλέον ετών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παροχών υγείας στην Ελλάδα)

 

 

 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.