Στηλες - Ει εσεις οι απ' εξω

Πανελλαδικές 2021: Γονείς και μαθητές σε.."νευρική κρίση"

Οι αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής προβληματίζουν τους υποψηφίους για ένταξη στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η δυσκολότερη χρονιά για χιλιάδες μαθητές της Γ' Λυκείου- αλλά και τους γονείς τους- αναμένεται να είναι το 2020-2021, καθώς, πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία, τα παιδιά θα έρθουν "αντιμέτωπα" με βασικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών και, κυρίως, στον τρόπο εισαγωγής τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η, όψιμη, καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και, προφανώς, η κούραση και το άγχος των μαθητών, αναμένεται να "λειτουργήσουν" αρνητικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη και απρόσκοπτη εξέλιξη της σχετικής διαδικασίας. Ουσιαστικά, οι υποψήφιοι, ευρισκόμενοι εδώ και καιρό εκτός σχολικού περιβάλλοντος και "υποχρεωμένοι" να καλύψουν και να εμπεδώσουν την εξεταστέα ύλη μέσω τηλεκπαίδευσης, έχουν μπροστά τους και το επιπρόσθετο "εμπόδιο" του χαμηλότερου αριθμού εισακτέων που θεσπίστηκε φέτος.

Παρότι καθηγητές Λυκείων αλλά και Πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν πως είναι άδικο να εφαρμοστεί η Ε.Β.Ε. από φέτος, το Υπουργείο Παιδείας φέρεται αποφασισμένο να κάνει μια πρώτη εφαρμογή του μέτρου τον Ιούνιο του 2021, καθιστώντας, επί της ουσίας, χιλιάδες μαθητές "πειραματόζωα", κάτω από αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες.

Το βέβαιο είναι πως γονείς και μαθητές δεν δείχνουν ν' αντιλαμβάνονται τι ακριβώς σημαίνει η εφαρμογή της Ε.Β.Ε. Χαρακτηριστικό είναι πως, ενώ πέρσι το 88% των υποψηφίων πέτυχε σε κάποιο τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης, φέτος το ποσοστό αναμένεται να κινηθεί λίγο επάνω από το 60%!

Σίγουρα, η μεταρρύθμιση στην Δημόσια Εκπαίδευση πρέπει να γίνει και, μάλιστα, γρήγορα. Αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες και με "θύματα", αποκλειστικά, τους μαθητές, που θα συνειδητοποιήσουν- αργά..;- πως ο όποιος σχεδιασμός τους για το μέλλον πάει.."στράφι", λόγω και του.."ζήλου" της κ. Κεραμέως, η οποία φέρεται ως "ταύρος εν υαλοπωλείο" σε μια σειρά από θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.

Να θυμίσουμε, απλώς, πως ουδέποτε είχε εφαρμοστεί αλλαγή στις πανελλαδικές εξετάσεις αμέσως, αλλά αφού είχε περάσει πρώτα ένα σαφές προσδιορισμένο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές. 

 

Σχόλια

Το Arcadia938.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης υβριστικών, συκοφαντικών, ρατσιστικών σχολίων και διαφημίσεων, καθώς αντιβαίνουν στις διατάξεις την κείμενης νομοθεσίας. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις αναγνωστών.